Při vaření brambor nezapomeňte na jedno – jinak je zničíte

Brambory k vaření

Přemýšlejte nad tím, jak vaříte brambory. Není to triviální ani nedůležité. Vařené brambory jsou sice základním pokrmem v gastronomii, ale i tady se tu a tam dělají průšvihy. Takže – jak správně uvařit brambory?

Studená nebo horká voda?

Jsme si více než jistí, že v řadě českých rodinných jednotek se brambory dávají do studené vody. Při jakékoli přípravě by se však měly dávat do horké vody – ať už ve slupce, nebo škrábané. To má vliv na ochranu vitaminu C a zkracuje dobu vaření.

Dejte pozor na množství soli

Solení brambor je spíše otázkou chuti a potřeby – a v některých případech je skutečně sporné, když jeden solí víc a druhý vůbec. V každém případě vězte, že je obecně předepsáno dávat jednu polévkovou lžíci soli na kilogram brambor. Kromě soli se často přidává kmín. Doporučujeme, abyste zkusili do vody přidat jen trochu hřebíčku – uvidíte, že brambory získají zcela novou a zajímavou chuť.

Loupané brambory
Foto: Pixabay

Vaření se slupkou?

Nejvíce vitamínů a doplňků stravy se nachází ve slupce, to je známá pravda. Proto byste měli brambory vařit co nejčastěji se slupkou. Ale neplatí to v případě, že si brambory koupíte v obchodě s potravinami nebo, když máte pochybnosti o jejich původu – nevíte, zda nebyly ošetřeny chemikáliemi nebo jak byly špatně skladovány. V každém případě, pokud máte vlastní brambory nebo je máte od důvěryhodného pěstitele, neváhejte je vařit, ohřívat a jíst se slupkou.

Vařené brambory
Foto: Vařené brambory se slupkou

Dejte si pozor na to, co vaříte!

Kromě toho, že se brambory šlechtí v rámci různých druhů a zkušené kuchyně vybírají různé druhy brambor pro různá jídla, existuje navíc rozdíl mezi jednotlivými varnými bramborami. Druh A je vhodný pro porce zeleninové směsi, druh B je vhodný pro klasickou českou kuchyni a druh C, který je výjimečně moučný, bude cenný v případě, že se chystáte vařit šťouchané brambory nebo bramborové placky – těsto nebo šťouchanec se k tomuto druhu brambor mnohem lépe hodí a výsledek bude neuvěřitelný.

Zdroje info: ireceptar.cz, idnes.cz

Náhledové foto: