Kompostování přímo v kuchyni: Jsou domácí vermikompostéry nebezpečné, nebo mají jen samé výhody, jak nás přesvědčují prodejci?

Kompostování v kuchyni, Kompostování, kuchyně, vermikompostér, kompostér

Kompostování přímo v kuchyni: Jsou domácí vermikompostéry nebezpečné, nebo mají jen samé výhody, jak nás přesvědčují prodejci? Začněte s kompostováním doma. Je to ekologické a vznikne vám výživný kompost, kterým obohatíte půdu.

Kompostování je proces, při kterém se rozkládá organická hmota, jako jsou listy a zbytky potravin. Při přeměně v kompostéru pak vzniká výživný humus. Používáním kompostu zužitkujete téměř veškerý biologický odpad, který vaše domácnost vyprodukuje. Navíc kompostem bohatě vyživíte půdu, čímž pomůžete zlepšit zadržování vody a předcházet erozi.

Důvody, proč mít doma kompostér

Hlavními důvody proč si lidé pořizují kompostéry je celkové snížení vyprodukovaného odpadu v domácnosti s ohledem na ekologii. Zpracují se tak zbytky potravin, které by jinak skončily nevyužité v běžném odpadu. To rovněž pomáhá snižovat dopad na životní prostředí.

Foto: Pixabay

Dalším důvodem pak často bývá využití humusu namísto syntetických hnojiv, které mnohdy obsahují zbytečné chemikálie. Pokud tedy máte doma větší množství květin, jistě pak poklad z kompostéru využijete. Kompost pomáhá půdu obohatit o důležité živiny a tak vám květiny budou prospívat. Vám žádná zdravotní rizika rozhodně nehrozí, toho se bát nemusíte.

Několik pravidel kompostování

Mezi materiály, které je určitě vhodné kompostovat patří všechny zbytky ovoce a zeleniny, vaječné a ořechové skořápky (krom vlašských) či například kávová sedlina. Možná vás ale překvapí možnost, že kompostovat se dají také papírové ubrousky, lepenka, zbytky květin, tráva, piliny nebo také vlasy a srst.

Existuje však také několik druhů materiálů, který není vhodné do kompostéru dávat. Buďto je to kvůli tomu, že mohou přitahovat škůdce a hlodavce, nebo že obsahují škodlivé látky či bakterie. Mezi takové věci patří zbytky masa a kostí, mléčné výrobky, pečivo, tuk a oleje na vaření nebo také uhlí či popel.

Zdroj: https://www.homeincube.cz/kompostovani-v-kuchyni-cesta-k-udrzitelnosti-a-zdrave-zahrade/, https://siegl.cz/blog/recyklace-odpadu/vermikompostery-vytvorte-si-kompost-v-kuchyni, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0301479723013737

Náhledové foto: Pixabay

Každý by se chtěl cítit skvěle. I já. Snažím se o to a některé zajímavosti ohledně zdraví vám prozradím ve svých článcích.