Sýr

Mnohé sýry nám spíše škodí, než prospívají

Když se řekne sýr, většině z nás se vybaví lidskému organismu prospěšná potravina, které bychom měli jíst co možná nejvíce. Rozhodně tomu tak ale ve skutečnosti nemusí být. Sýry mohou obsahovat vcelku hodně tuku, ale především soli. Ano, lidské tělo potřebuje sodík, který se do něj dostává fakticky každým jídlem. Se solí jej ale napumpujeme mnohem více. Objevuje se fakticky všude a nejvíce je jí především v trvanlivých potravinách či dochucovadlech. Sýry určitě nejsou výjimkou. Jak na tom jsou ty nejznámější? To vám prozradíme v tomto článku.

Tvrdé a polotvrdé sýry

U tvrdých polotvrdých sýrů se setkáváme s celkem vysokým obsahem soli, a to až kolem 1, 67 % třeba u 30% eidamu, jinak u tučnějších sýrů pád množství soli pod 1,5 %. Přesto je zapotřebí zmínit se o tom, že jsou tyto sýry vynikajícím zdrojem denní dávky vápníku. Určitě by tedy měly být v omezeném množství součástí jídelníčku každého z nás.   

Camembert

Camembert: Zdroj obrázku Pixabay.com

Mnohem slanější plísňové sýry

Takový eidam nebo jiné tvrdé sýry jsou nesrovnatelně méně slané oproti plísňovým sýrům. Taková niva obsahuje až 2,3 % soli. Velký obsah soli ale mají také další zrající sýry typu camembertu, brie, hermelínu a podobně. U většiny z nich se k soli přidává také velká porce tuku, takže si můžete být jistí tím, že do svého těla nic moc zdravého nedostáváte. Chuťově jsou ovšem většinou naprosto skvělé.

Plísňový sýr

Plísňový sýr: Zdroj obrázku Pixabay.com

Tolik opěvované tvarůžky

Tvarůžky obsahují až 5,5 % soli, z tohoto pohledu tedy rozhodně ideální nejsou. Přesto jde ale o sýr s minimálním množstvím tuku. Jde o skvělý zdroj bílkovin, takže jejich konzumace v přiměřeném množství bezesporu žádoucí je.  

Raději mozzarellu než balkánský sýr

Milujete letní saláty, které si postě člověk musí trochu zpestřit nějakým tím sýrem? Aby ne! Zeleninový salát oživí takřka dokonale. Jen je dobré vyhnout se balkánskému sýru, soli obsahuje opravdu hodně. Lepší variantou je bezesporu mozzarella. Ta obsahuje okolo 1,4 % soli.  

Mozarella

Mozzarella: Zdroj obrázku Pixabay.com

Tavené sýry raději nebrat

Chuťově je to slabota a obsah tavicích solí, sodíku a fosforu je u nich opravdu markantní. Nepříjemné je i to, že vyplavují z těla vápník, což určitě není žádoucí.

Sýr: Zdroj náhledového obrázku Pixabay.com

Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.

42 komentářů

  1. Malinkej Odpovědět

    Tak ja se domnívám ze nám škodí Čína,USA,Rusko,a muslimský privandrovalci jo a abych nezapomněl tak taky tento idiot který se nudí a vydává takové články!!!

      1. Xanidil Odpovědět

        Dnes je škodlivé úplně všechno Štěpáne, nejenom sýry. Někde si něco přečteš a pak to vydáváš za své moudrosti. Ještě napiš, že nejzdravější je ovoce a zelenina. Přeně ta zelenina, která má v sobě jedy, pocházející z procesu pěstování, kdy výrobce nešetří hnojivy, aby měl co největší výnos. A potom si přečti, jak se pěstují a vyrábí ta krásná jablka, která jsou plna postřiků, tedy jedů. U tohoto ovoce je proces zrání oddálen tím, že jablka leží v dusíkových skladech. Kdybych chtěl žít zdravě, musel bych si veškeré potraviny produkovat sám. Přečti si Štěpáne knížky Doba ledová I,II. Žádné zdravé potraviny dnes neexistují. Jenom nezdravé.

    1. Petr Odpovědět

      Mám pocit, že nám škodí i Váš učitel češtiny. Moc se ve Vašem případě opravdu nesnažil. Muslimské uprchlíky tu sice žádné nemáme, ale možná náš jazyk zvládnou lépe, než Vy…

      1. Honzík 1 Odpovědět

        Dovolím si potvrdit, že muslimů tady máme dost, a už to stačí. Projděte se někdy po centru velkého města….Češtinu nejenže nezvládnou, ale hlavně nemají snahu se jí učit.
        Co Vy jste to zač ? Nějaký pomatenec ?

        1. Petr Odpovědět

          Rozhodně nejsem takový pomatenec, abych v článku o sýrech psal o tom, že nám škodí „…Čína,USA,Rusko,a muslimský privandrovalci.“
          Ale někdo si své mindráky léčí právě touto cestou.

    2. Petr Odpovědět

      Mně zase vadí hulváti, kteří mají potřebu urážet. Když se ti to nelíbí, tak to nečti a napiš nějaký přínosný článek sám!

    1. Vlasta Odpovědět

      On není, Franto, sám! Ještě se na internetu vyskytuje jistý pisálek JUHA, Žitný a jakási žena, všecko pod stejným černým piktogramem. Asi je to spolek brouků Pytlíků,, co ani nedokončili pomocnou školu. O to víc mají hroší kůži, a ten, kdo je platí, je stejný ubožák.

  2. Miki Odpovědět

    Nejvíce člověku škodí jeho příchod na svět.
    Ihned se mu podepíše rozsudek smrti.
    U někoho se provede dřív u někoho později.

  3. František Odpovědět

    No tak už ty sejry jsou nezdravé. To jsem zvědavej kdy nám je EU zakáže vyrábět a potažmo konzumovat.

  4. František Odpovědět

    Pane Štěpánek za koho kopete? Kolik vám za to zadavatel zaplatil? Dnes jsou všechny potraviny závadné, všude je plno Éček. A co ovoce? Někde jsem četl, že sadaři dělají postřiky až šesnáct- krát za sezonu. Taky když vidím v obchodě jablka za 79,90 kč tak vypadají jak leštěný bakelit.
    Když vidím ceny potravin, ovoce, zeleniny, tak mi slzí z očí sůl.

    1. Radek Štěpán Autor příspěvku Odpovědět

      Hezký den,
      jmenuji se Štěpán, nikoli Štěpánek a nekopu za nikoho.
      Mám svůj hobby magazín, kde píšu já a kolegové články. Svobodně, jak uznáme za vhodné.
      Nic víc, nic míň.
      Díky za koment.

      1. Aster Odpovědět

        Píšete „svobodně, jak uznáte za vhodné“ – OK – to potom ale musíte taky vydržet ty svobodné komentáře – jak kdo uzná za vhodné… 😀

  5. Dalibor Odpovědět

    Mě to přijde teda logické, ovšem neznám hranici kolik soli mi vlastně škodí.
    Akorát včera jsem si vyrobil pomazánku z NIVY, delikatesa.

  6. DK Odpovědět

    Já mám taky ráda ironii a sarkasmus, ale zpětná vazba neškodí skoro nikdy, ne? No já vím, že Franta to přehnal (však odpusťme, třeba je to jinak dobrý člověk).
    Taky bych čekala od článku na serveru „plné zdraví“ víc, že je v sýru sůl a tuk a že niva je slanější a tučnější než mozarela, to napadne leckoho. Kdysi jsem četla, že třeba pro těhotné jsou určité druhy sýrů nevhodné, a protože jsem to zase radši zapomněla (miluju je), tady bych se to mohla dozvědět. Popsat proč tavené sýry ne by šlo taky víc, protože ono je opravdu lepší si dát radši nic než taveňák, žádný vápník nepřidá a naopak ho vyplaví. ale ví se proč a ví se to dostatečně?
    Jestliže chcete tvořit články jen proto, aby tu nějaké byly a měl jste z nich užitek jen vy, OK, Jestli mají mít články nějaký efekt pro „plné zdraví“ čtenářů, chtělo by to trošku zapracovat. Nic ve zlým.

    1. Fanda Odpovědět

      Valná většina zdejších pitomců obhajujících mléčné výrobky by takovou esej stejně nebyla schopna pochopit, tak proč to vůbec zkoušet…

      1. Aster Odpovědět

        Stejně tak by vás tito lidé klidně mohli nazvat pitomcem – nevím, proč by člověk, který pije mléko (nikoli obarvenou vodu prostou všech enzymů) celý život a nemá kvůli tomu žádné problémy, měl s pitím mléka přestat – zjevně jen proto, že jiným lidem mléko nedělá dobře…takoví se ho logicky vystříhají, protože jen blázen dělá něco, co mu škodí…

  7. Květoslava Odpovědět

    Prosím, nepište o něčem, čemu vůbec nerozumíte a o čem nic nevíte. Jen tím matete čtenáře. K tomu, abyste mohl napsat kvalitní článek o dané potravině a výživě by bylo třeba, abyste toho nastudoval víc. Dnes si „novinář“ přečte nějaký text většinou v angličtině, přeloží do češtiny a má článek. Že je mnoho věcí vytržených z kontextu, že je poznat, ža autor o problematice neví nic, no co na tom. Hlavně že má splněno!!!

  8. Pavel Zach Odpovědět

    Všechno popsané je pravda, jen záleží na čtenáři, jak s informacemi naloží. Chytrý se nad nimi alespoň zamyslí, hlupák sedne a napíše urážlivý pamfletek na autora.
    Že jsou tavené sýry kvůli tavicím solím víc nezdravý než zdravý pokrm jsme se učili už na střední škole.
    A závěr? Jezme všechno, co nám chutná, ale jezme všeho s mírou.

  9. Jarda Odpovědět

    Radku, rýpnul jsi do vosího hnízda. Napsat někde, že taveňáky jsou nezdravé a odvápňují, to chce dost odvahy 🙂 Ovčanům se tlačí celý život do hlavy, jak jsou mléčné produkty zdravé a k životu nezbytné, pravda je však úplně někde jinde. Na toto téma je velice dobře zpracované přednáška od pana Dr, Veita – Pravda o mléku, na YT dohledáte – to jsou fakta, dokládají je nesčetné studie. A jak píšeš, zajímáš se o vše okolo zdraví – tak jeden námět ke studiu: celá Jižní Amerika začala oficiálně při léčbě SARS-CoV-2 používat lék, velice levný, vysoce účinný a dostupný i nejchudším. Ovšem problém je v tom, že je to nulový kšeft pro farma firmy…. Česká firma dodává stroje na výrobu tohoto léku, ovšem v CZ je látka zakázaná a dokonce i na Novinkách o ní píšou jako o extrémně nebezpečné chemikálii, s posměchem… Pokud budeš chtít nějaké podrobnosti, ozvi se.

    1. Aster Odpovědět

      Pravda je taková, že co člověk, to originál. Paušalizování, co škodí nebo prospívá – to je sice dneska módní, ale naprosto zcestné. Jiné požadavky má zdravý organismus, jiné nemocný – to asi chápe každý. Ale proč bych měla ze svého jídelníčku vyhodit něco, co léta konzumuju bez problémů jen proto, že to jinému škodí?
      Pokud se léků týče, tak to je na dlouhou debatu – tam jde v první řadě o peníze – bohužel. Lidem je snadné nakecat cokoliv, protože jsou smutně nevzdělaní a vůbec nemají snahu se něco učit – ochotně papouškují každou pitomost, která se objeví na internetu a stačí, když je u toho douška „zjistili vědci z prestižní univerzity“ v Tramtárii…
      Novináři obecně jsou cháska s nulovým vzděláním a obrovským sebevědomím – honí se jen za senzacemi – o nic jiného jim nejde – čest výjimkám.

  10. Radek z Be Fit Academy Odpovědět

    Pane Štěpáne,

    vím jakou práci dá napsat článek na web. Proto můj komentář opravdu berte jako konstruktivní kritiku, nikoli jako něco čím Vám chci uškodit.

    Neověřoval jsem si, jestli uváděné hodnoty ve Vašem textu jsou správné, věřím že ano. Stejně by měl ale článek působit na nezaujatého čtenáře, zajímajícího se o zdravý životní styl, že sýry a celkově mléčné výrobky jsou zdravá potravina. Bohužel na mě článek působí zcela opačně a opravdu laika spíše dezinformujete. Několikrát se ne úplně pozitivně zmiňujete o tucích, na kterých není vůbec nic špatného – což je má druhá výtka.

    Naopak souhlasím s tím, že je důležité zejména slanější sýry konzumovat v omezeném množství – zde je to ale opět velmi individuální.

    Opravdu bych příště uvedl článek jinak než nadpisem vyznívajícím tak, že sýry jsou něco špatného. Ale chápu, že je čtenáře nutné šokovat aby na to klikli…

  11. Heduš Odpovědět

    Myslela jsem,že škodlivá je Čína,Rusko,Kalousek,Novotný a koronáč a on taky sýr.No budeme holt jíst globásu.

  12. josef balsamo Odpovědět

    Sýr je ucpávač trávícího traktu. Kdo je hladový, sýr je zasytí. Někdy působí příznivě proti pálení žáhy. Takže tolik na doplnění článku.

  13. Jiri Emmer Odpovědět

    Připadá mi, že „ne/zdravost“ sýrů je potřeba dát na nějaké váhy (pro/proti). Že sýry obsahují tuk je pravda, ale to bychom třeba měli pomluvit i smetanu, atd (chápete, jak to myslím). A s tou solí je to taky trošku přehnaně exorcismus – článek napsaný docela hezkým jazykem, ale jako by autor buď tvořil s omezenými znalostmi svými anebo opisoval od samozvaných „odborníků ze školy života“, kterými se internet jen hemží…

  14. Průser Odpovědět

    Upřímně, zajímalo by mě jestli jste řešili i obem potravin rámci času, zatímco eidam 30cka je konzumní záležitost, tak plísňové sýry, které jsou víkendovou, možná měsíční záležitostí srovnávávte z mého pohledu s hambáčem z MC.
    Opět 00 článek k ničemu……………………………………………..

  15. Czakoj Odpovědět

    Pane Radku, vaše víra že tuky jsou škodlivé je mylná. Už 10 let udržují stav ketózy ,to znamená na 2 gramy tuku 1 gram bílkovin 0.3-0.5 uhlovodíky v podobě zeleniny žádné sladké ovoce. Několik let, jsem ne měl chřipku .Krevní tlak mam v normě. Cévy nejsou ucpané při celkovým cholesterolu 6.5 moll/l, pravidelně kontroly na ultrazvuků. Připomínám, tyhle hodnoty mam už 10 let. Krevní obraz v pořádků.Žaden z Doktorů to neumí vysvětlit. Podle vašich teorii by Eskymáci nebo Masajové museli už dávno chcipnout Máme 3 diety v poměru 3:2:1zhruba, kde hlavní složkou čerpáni energie jsou cukry (vegetariáni) bílkoviny (dieta středozemní nebo japonská) tuky (třeba pastevci dobytka nebo severní kmeny).Zamíchejte to všechno plus chemii a máte civilizační nemocí .Začalo to z dostupností a rozmanitostí potravin. Lidi nemají přístup k potravinám ale ke korytu. Připomíná to chov prasat, akorát zemědělcí dbají na to aby jim ty prasata neonemocněly. Stačilo by jim přidat tuk do krmiva a dostaly by cukrovku vysoký krevní tlak …….Tohle jsou přírodní zákony, jak pro zvířata tak i lidi .Jme součásti biosféry.

    1. Pavel10 Odpovědět

      Ty jsi asi na úrovni idioc-e Jak to vše zkontroluješ a kdy na to máš čas.Když co jíme tak jen u 1 % je asi jen zdravé potraviny,podle takových mago-ům jako jsi ty .Ty asi jen trouba který jen něco kontroluje a nejen on a co potom dělají něco jiného.,protože na normální život už nestačí na tobě a u podobných u jiného čas.Taký jíš jen surovin,potažmo u potravin .Kde se to vlastně vše roste i ve špatném prostředí a kde to potom jse ty ostatní rostliny a nebo krmení.Nebo je vzduch bez továrnách a závodech kde je absolutní vše čisté a zdravé?Na to jsi asi zapoměl., tak jako na myšlení,které mu také schází.

    1. Wolfík Odpovědět

      Nic, to ale náš „odborník na výživu“ netuší. Jeho znalosti odpovídají „zdravé výživě“ minulého století

      1. Aster Odpovědět

        Co je to „zdravá výživa“ – vy snad máte absolutní přehled? Ani ho nemůžete mít. Uveďte, co léta žerete a pak k tomu uveďte vaše „zdravotní“ testy – tak asi.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *