Mnohé sýry nám spíše škodí, než prospívají

Sýr

Když se řekne sýr, většině z nás se vybaví lidskému organismu prospěšná potravina, které bychom měli jíst co možná nejvíce. Rozhodně tomu tak ale ve skutečnosti nemusí být. Sýry mohou obsahovat vcelku hodně tuku, ale především soli. Ano, lidské tělo potřebuje sodík, který se do něj dostává fakticky každým jídlem. Se solí jej ale napumpujeme mnohem více. Objevuje se fakticky všude a nejvíce je jí především v trvanlivých potravinách či dochucovadlech. Sýry určitě nejsou výjimkou. Jak na tom jsou ty nejznámější? To vám prozradíme v tomto článku.

Tvrdé a polotvrdé sýry

U tvrdých polotvrdých sýrů se setkáváme s celkem vysokým obsahem soli, a to až kolem 1, 67 % třeba u 30% eidamu, jinak u tučnějších sýrů pád množství soli pod 1,5 %. Přesto je zapotřebí zmínit se o tom, že jsou tyto sýry vynikajícím zdrojem denní dávky vápníku. Určitě by tedy měly být v omezeném množství součástí jídelníčku každého z nás.   

Camembert

Camembert: Foto Pixabay

Mnohem slanější plísňové sýry

Takový eidam nebo jiné tvrdé sýry jsou nesrovnatelně méně slané oproti plísňovým sýrům. Taková niva obsahuje až 2,3 % soli. Velký obsah soli ale mají také další zrající sýry typu camembertu, brie, hermelínu a podobně. U většiny z nich se k soli přidává také velká porce tuku, takže si můžete být jistí tím, že do svého těla nic moc zdravého nedostáváte. Chuťově jsou ovšem většinou naprosto skvělé.

Plísňový sýr

Plísňový sýr: Foto Pixabay

Tolik opěvované tvarůžky

Tvarůžky obsahují až 5,5 % soli, z tohoto pohledu tedy rozhodně ideální nejsou. Přesto jde ale o sýr s minimálním množstvím tuku. Jde o skvělý zdroj bílkovin, takže jejich konzumace v přiměřeném množství bezesporu žádoucí je.  

Raději mozzarellu než balkánský sýr

Milujete letní saláty, které si postě člověk musí trochu zpestřit nějakým tím sýrem? Aby ne! Zeleninový salát oživí takřka dokonale. Jen je dobré vyhnout se balkánskému sýru, soli obsahuje opravdu hodně. Lepší variantou je bezesporu mozzarella. Ta obsahuje okolo 1,4 % soli.  

Mozarella

Mozzarella: Foto Pixabay

Tavené sýry raději nebrat

Chuťově je to slabota a obsah tavicích solí, sodíku a fosforu je u nich opravdu markantní. Nepříjemné je i to, že vyplavují z těla vápník, což určitě není žádoucí.

Sýr: Náhledové foto Pixabay

Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.