Tučné potraviny, kterým bychom se neměli vyhýbat

Avokádo

Některé potraviny obsahují příliš mnoho tuku, a tak máme tendence se jim při hubnutí vyhýbat. Avšak kromě toho mohou působit také jako spalovače tuků. Navíc existují vitamíny (A, D, E a K), které jsou rozpustné pouze v tucích. A tak není radno se jim vyhýbat. Vynecháním tuků si můžete navodit takové stavy, jako je nedostatek vitamínů a únava. S únavou se váže mnohem méně pohybu a díky tomu také mnohem méně tuku spálíte. Jaké potraviny to jsou?

Avokádo

Avokádo je skvělým zdrojem zdravých tuků. Řadíme ho mezi ovoce, a to mezi velmi kalorické ovoce, takže zkonzumované množství by nemělo být neomezené. Avokádo tedy vnímáme jako zdroj tuků, které mají rostlinný původ a neobsahují žádný cholesterol. Po jeho konzumaci jsme nasyceni po delší dobu, což znamená, že nebudeme trpět hladem. Hlad znamená, že nám chybí nějaká živina. Kromě tuků je avokádo zdrojem vitamínu A, C, E a minerálních látek a vlákniny.

Vlašské ořechy

Foto: Pixabay

Dýně a dýňová semínka

Vzhledem k vysokému obsahuj vitamínu A, draslíku i vlákniny není radno se její konzumaci vyhýbat. Zejména dýňová semínka jsou tučná, pokud je však konzumujeme v omezeném množství, jsou velice prospěšná – a to i při dietě. Pomáhají s trávením potravin a navozují delší pocit sytosti.

Ořechy

Ořechy jsou velice tučné, s jejich množstvím bychom to rozhodně přehánět neměli. Nicméně dát si hrst ořechů ke svačině je velmi dobrý nápad, protože obohacují naši stravu o zdravé tuky a esenciální mastné kyseliny. Kromě tuků poskytují také velké množství vlákniny a bílkovin. Sáhnout můžeme po vlašských ořeších, které jsou u nás obvykle nejdostupnější. Konzumovat je můžete jen tak, nebo namleté či nasekané nahrubo na zeleninových či ovocných salátech. Ořechy mohou být součástí domácího müsli.

Zdroj: Krabičková dieta 3, Alena Doležalová

Foto: Pixabay