koření

Přírodní antibiotika, která vám nezničí střevní flóru

Užívání širokospektrálních antibiotik se dostává do střetu s vědci, kteří varují před stále rostoucí rezistencí bakterií a zničenou střevní mikroflórou. Přitom základní léky proti běžným nemocem najdeme na zahradě či v přírodě. Ovšem i mezi nimi existují druhy likvidující všechny druhy bakterií, i ty „hodné“ v trávicím traktu. V článku se dozvíte o těch léčivých rostlinách, které střevní mikroflóře neubližují, a přitom vás zbaví i poměrně nebezpečných nemocí.

Hřebíček

Mnozí jej znají v kombinaci s citronem jako odpuzovač bodavého hmyzu nebo jako první pomoc při bolesti zubů. Má dezinfekční účinky a olej z jeho plodů likviduje stafylokoky nebo přemnoženou Escherichia coli. Příznivě působí také na různé kožní záněty.

česnekČesnek: foto Pixabay

Česnek a cibule

Jsou základním kuchyňským kořením už od pradávna a naši předkové dobře věděli proč. Obě plodiny patří mezi přírodní antibiotika, působí proti chřipce, rýmě a také proti parazitům. Cibule je bohatá na vitamín C a nespočet minerálních látek a celkově posiluje imunitní systém. Při nachlazení nejlépe využijete cibulovou šťávu, při zánětu průdušek zase odvar.

Česnek působí podobně, obsah chemických látek má však trochu jiný než cibule. Obsahuje především selen a jód a ve velké míře i vitamín A. Jako antiparazitikum funguje naprosto spolehlivě. Jen dávejte pozor, citlivým jedincům může pěkně podráždit žlučník, zvlášť v syrovém stavu. Pokud máte zažívání citlivé, dejte si raději česnek pečený. Chuť není tak výrazná, ale účinek zůstává.

lichořeřišniceLichořeřišnice: foto Pixabay

Lichořeřišnice

Lichořeřišnice je zajímavá rostlina, která do Evropy doputovala z Ameriky. Pěstuje se často jako okrasný druh, a přitom je to rostlina s výrazným antibakteriálním účinkem. Pozitivně působí především na záněty močového ústrojí a ledvinové potíže. Účinně bojuje i s bakteriemi rodu Salmonella, které dovedou člověka pořádně potrápit. Lichořeřišnice však úspěšně zlikviduje i zlatého stafylokoka nebo streptokokovou infekci. Nejčastěji se využívá šťáva z čerstvé rostliny, ale také sušené listy.

Zdroj: https://www.celostnimedicina.cz/prirodni-antibiotika-2.htm

Koření: náhledové foto Pixabay

Starat se o své zdraví je základ a udržet si jej je dlouhodobý proces. Ráda se s vámi podělím o své zkušenosti a zajímavosti z tohoto odvětví.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *