Oblíbené zlaté mléko si můžete dopřát v delikátnější variaci

zlate mleko

Slyšeli jste v poslední době o příznivých účincích kurkumy? Pak vám určitě nemohlo uniknout ani oblíbené zlaté mléko. Kombinuje výhody tohoto koření se synergickým působením dalších složek, a navíc skvěle chutná.

Zlaté mléko dostalo svou barvou právě kvůli kurkumě. Koneckonců, ta je zodpovědná i za obdobné zbarvení směsí kari a podobných pokrmů. Ale kurkuma je také jeho nejdůležitější účinnou složkou. Umí toho totiž opravdu hodně.

Léčivé působení kurkumy

Především působí v našem těle protizánětlivě. Potlačuje patologické procesy v organismu a posiluje imunitu. Jde také o perfektní antioxidant (což lze koneckonců poznat už podle její zářivě žluté barvy). Podporuje naše zažívání, stejně jako mozkové funkce. Střeva dokáže zbavit toxinů, a tak dokonce pomáhá i při lehkých otravách jídlem (známá „střevní chřipka“). A v neposlední řadě snižuje hladinu cholesterolu a působí proti kardiovaskulárním onemocněním.

To je opravdu dlouhá řada důvodů pro to, abychom si kurkumu dopřávali opravdu každý den. A pokud asijské kuchyni zrovna neholdujete, nebojte se vsadit právě na zlaté mléko.

zlate mleko

 

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Základní recept na zlaté mléko

Jeho příprava není nijak složitá a zabere vám nanejvýš 10 minut. Budete potřebovat:

  • kurkumu (jednu lžičku)
  • cayennský pepř (na špičku nože)
  • skořici (půl lžičky)
  • med (1 lžíci)
  • máslo (1 lžíci)
  • mléko (hrnek)

Mléko přiveďte k varu a přidejte všechno koření. Nechte vařit dvě minuty. Přidejte máslo a nechte zcela rozpustit. Na pět minut odstavte z plotny (přelijte nejlépe do jiné nádoby pro rychlejší chladnutí), přidejte med a vypijte. Zlaté mléko se užívá nejlépe před spaním.

TIP: Cayennský pepř určitě žádným jiným nenahrazujte. Působí totiž v celé směsi synergicky a podporuje tak účinky kurkumy. A to samé platí i o másle. Můžete ho nahradit (např. kokosový tukem), ale určitě ho nevynechávejte. Kurkuma se totiž lépe vstřebává společně s tuky.

Ještě lepší zlaté mléko získáte, pokud ho vychladíte

Základní postup je úplně stejný. Jen po vmíchání medu nechte mléko zchladnout ještě více a uložte ho do lednice. Nejlepší bude, pokud si ho připravíte ráno a večer vypijete. Ovšem vyplatí se ho ještě předtím vložit na chviličku do šejkru. Nádherně se napění a bude chutnat mnohem jemněji. Může tak jít např. i o dezert., na který se budete těšit po celý den.

TIP: Pokud do zlatého mléka vmícháte rozmačkané mango nebo banán, získáte perfektní smoothie, které bude chutnat i menším dětem. Peprnosti cayennského pepře se bát nemusíte, oproti jiným druhům pepřů chutná poměrně nevýrazně.

Pokud jste alergičtí na med, nahraďte ho jiným vhodným přírodním sladidlem. Doporučujeme například melasu nebo např. javorový či datlový sirup. Nenabídnou vám sice tolik pozitivně působících enzymů, ale i tak jde o lepší variantu, než jakou představuje použití cukru.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com

Každý by se chtěl cítit skvěle. I já. Snažím se o to a některé zajímavosti ohledně zdraví vám prozradím ve svých článcích.