Skvrnitá rajčata – mohou vašemu zdraví uškodit?

Určitě to také znáte. Při pohledu do košíku si nejste jistí, které plody vyhodit, a které bez obav uklidit do kuchyně. Dnes si ukážeme deformace plodů, jež vaše zdraví nijak ohrozit nemohou, a navíc přidáme jeden dobrý tip pro samotnou sklizeň.

Z botanického hlediska jsou rajčata ovocem. Do salátu s mozzarelou si tak vlastně přidáváte bobule. Jejich nutriční hodnota je významná. Na prvním místě je určitě třeba jmenovat vysoký obsah vitamínu C. U plodů, jež mohly plně vyzrát na slunci, se lze dostat až k hodnotě 300 mg na jeden kilogram rajčat. A zapomenout nesmíme ani na provitamin A, vitamíny B6 a B12 nebo vitamín PP.

Když jsou rajčata zdeformovaná a zjizvená

Zdobí plody z vaší zahrádky nevzhledné nekrotické jizvy nebo vypadají, jakoby na nich zespoda narůstal jiný plod? Nebojte se, jde o následek srůstu prašníků se semeníkem a nikoli o chorobu. Konzumace těchto plodů je absolutně bezpečné, jen zkrátka nevyhrají žádnou cenu na soutěži krásy.

rajc2

Žluté a zelené skvrny na plodech

Zelené límce nebo žluté kapuce jsou známkou fyziologické poruchy v dozrávání. Bývá způsobena sluncem a také se jí nemusíte bát. Žluté skvrny během skladování často mizí, zelené naopak ne, ale nebezpečné nejsou žádné z nich. Rajčata v klidu snězte.

Černé skvrny ve spodní části

Tady je to dvojsečné. Primárně jde o důsledek deficience vápníku, která právě tmavě hnědé skvrny ve spodní části plodů vytváří (děje se to u i u paprik). Během období sucha se pak zpravidla propadnou. Ovšem je-li jejich okolí tvrdé a rajčata jinak vypadají zdravě, stačí je vykrojit (nechutnají dobře) a rajčata sníst. Ovšem jsou-li rajčata v jejich okolí měkká,svědčí to o napadení saprofytickými houbami. A tyto plody už ke konzumaci vhodné nejsou.

Bonus: jak na správnou sklizeň

Chcete si užít maximálně chutná rajčata? Pak je vždy sklízeje se stopkou jako Italové. Uvidíte, že se vám tento malý trik bohatě vyplatí.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *