Netradiční využití kuchyňských bylinek pro vaše zdraví

Bazalku, petržel nebo mátu určitě používáte v kuchyni zcela běžně. A díky našim jednoduchým trikům je budete mít ještě raději. A co jsme si pro vás na dnešek připravili?

Barevná bazalka není přepych

Na našem trhu najdete opravdu hodně druhů bazalek. Začněme těmi červenými. Vypadají atraktivně a jejich chuť je o něco peprnější a výraznější. Navíc obsahují více antioxidantů a dodají barvu i těm pokrmům,které by jinak vypadaly unyle.

A co asijské bazalky, třeba tolik oblíbená tulasí? Ty se zase vyznačují vyšší tepelnou odolností. Můžete je tedy klidně přihodit do woku a užít si jejich chuť i v horkých pokrmech. A poznáte je i bez cedulky – mají jednoduše tužší a o něco ochlupenější listy než jiné druhy bazalek.

Mimochodem listy bazalky lze použít i jako skvělou první pomoc na nejrůznější drobné ranky. Stačí je promnout v prstech a přiložit na kůži. Urychlí hojení.

Šalvěj může nahradit česnek

Nemůžete tuto aromatickou zeleninu ani cítit? Nevadí, vyzkoušejte do jídel místo česneku přidat pár lístků šalvěje. Budete překvapeni, jak podobný prožitek získáte. A šalvějové máslo, připravené z velké kostky kvalitního másla a několika lístků čerstvé bylinky, se hodí i do salátů a další studené kuchyně.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Meduňka nahradí citrusy

Jste na toto exotické ovoce alergičtí, ale přesto si nechcete nechat ujít jeho skvělé aroma třeba v moučnících nebo asijských omáčkách? Nahraďte je několika snítkami meduňky. Nevadí jí tepelná úprava skvěle vám poslouží i sušená. Neztrácí totiž svou jedinečnou chuť ani aroma.

Petržel jako zásobárna vitamínu C

Kolik petržele byste denně museli sníst, aby pokryla vaši doporučenou denní dávku vitamínu C? Odpověď vás překvapí – pouze dvě lžíce. Chcete-li zlepšit stav své pleti, imunity nebo zdraví jako takové, pak na tohoto nenápadného zeleného pomocníka určitě nezapomínejte!

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com

Každý by se chtěl cítit skvěle. I já. Snažím se o to a některé zajímavosti ohledně zdraví vám prozradím ve svých článcích.