Výhody a nevýhody konzumace mléka bez laktózy

Hledáte náhradu za kravské nebo kozí mléko? Vyzkoušejte jejich variantu bez laktózy. Je sladší než klasické mléko a eliminuje projevy nadýmaní nebo nesnášenlivosti či intolerance laktózy.

Laktóza je vlastně mléčný cukr, ovšem jen jeden z mnoha. Po jeho extrakci zůstane v mléce ještě glukóza a galaktóza. Právě proto nám bezlaktózové mléko připadá sladší (chutě dostanou lepší možnost se rozvinout), a přitom není kaloričtější než jiné.

Tedy, abychom byli přesní: laktóza není odstraněna ale rozložena, a to právě na glukózu a galaktózu – formy cukru, jež naše tělo už může bez problémů strávit.

Je pro vás bezlaktózové mléko vhodné?

Pokud uvažujete nad tím, zda do tohoto produktu stojí za to investovat, porovnejte výhody a nevýhody bezlaktózového mléka.

Výhody bezlaktózového mléka

Laktóza v mléce nám často způsobuje nadýmání nebo nevolnost, a to často bezprostředně po požití mléčných výrobků. V některých případech může přechod na mléčné výrobky bez laktózy tyto příznaky zmírnit. Ne však vždy.

Mléko bez laktózy má stejnou výživovou hodnotu jako běžné kravské mléko, takže máte k dispozici stejné vitamíny, minerály, vápník a bílkoviny, ovšem bez průvodních nepříjemných jevů při konzumaci.

Nevýhody bezlaktózového mléka

Mléko bez laktózy obvykle vyžaduje intenzivnější zpracování než běžné mléko, zpravidla tak částečně přichází i sovu chuť. Trpíte-li intolerancí laktózy, může vám naopak konzumace bezlaktózového mléka ještě přitížit (vadí totiž i laktóza a galaktóza), proto buďte při jeho zařazování do jídelníčku opatrní, případně se předtím poraďte s lékařem.

Jak se vyrábí mléko bez laktózy?

Během zpracování přidávají výrobci do obyčejného mléka enzym nazvaný laktáza. To následně pomáhá našemu trávícímu systému lépe rozkládat laktózu. Někdy dochází rovněž k rozložení laktózy chemickou reakcí přímo v hotovém produkci nebo k mechanické separací laktózy z mléka.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *