Klevela je mimořádná dobrota — Babičky ji vyráběly, ale my na ni zapomněli

Vaření

Co se vám vybaví, když slyšíte toto slovo? Mnoho lidí si představí něco tajemného, možná opravdu tajuplné kouzlo. Ale to je velký omyl! Klevela by mohla být konvenční pochoutka z přírodních produktů, která se běžně konzumovala v létě a v době sklizně.

Pochoutka pro mladé i staré

Příprava klevely není obtížná. Přestože se kdysi jedla zcela běžně, je v dnešní době jedním z nejpřehlíženějších pokrmů. Kdysi to byl běžný pokrm podávaný dětem, ale pro dříve narozené byl samozřejmě také dobrým pokrmem.

Vítejte v partě

Pokrm z přírodních produktů býval základním jídlem v každém městě. Není to studený dezert, jak by si řada z nás myslela. Naopak. Klevela je pokrm upravený vařením přírodního produktu. Ve svátečním období se podávala s horkými koláči nebo dokonce se sladkými knedlíky. V několika oblastech bylo obvyklé podávat klevelu s uzeným masem.

Pokrm s německým názvem

Název klevela se do českého nářečí pravděpodobně dostal z německého slova kleben, které naznačuje držet. Několik lokalit pracuje s názvem klabera, nebo klevera. Abychom název dobře přeložili do češtiny, zřejmě použijeme slovo zavářka. Pokrm se připravuje z běžných přírodních produktů, nejčastěji z hrušek, švestek nebo jablek. Do základu se dávají aromata — hřebíček nebo skořice.

Džem
Foto: Pixabay

Klevelíme

Klevela se vždy vařila a velmi dlouho. V podstatě po celou dobu, kdy se sbíraly přírodních produkty. Zpracovaný přírodní produkt se navíc uchovával i v zimních měsících. Například švestková klevela sloužila jako základ pro vánočního kapra načerno. Zatímco někteří tvrdí, že název pochází z němčiny, jiní připouštějí, že pokrm vařily ženy v domácnosti společně a široce si o něm povídaly. Zkrátka si příjemně popovídaly.

Příprava klevele

Na klevelu si připravte kilo vypeckovaných švestek, 20 deka cukru, lžíci mleté skořice, 4 hřebíčky a 5 lžic rumu. Pro začátek švestky se skořicí a hřebíčkem povaříme — přírodní produkt zalijte malým množstvím vody. Pokrm dobře povaříme. Budete, ale neměli byste, přidávat cukr nebo med. V tomto okamžiku vařte ještě 10 minut. Ve finále byste do receptu měli přidat rum. Kousky přírodního produktu jsou vítány, proto nic nemixujte ani nepřecezujte. Nalijte horkou směs do sklenic a otočte je dnem vzhůru.

Zdroje info: ireceptar.cz, pestujeme.cz

Náhledové foto: Pixabay