Vyrobte si vánoční svíčku z pravé čokolády

Že je to nějaký nesmysl? Ale vůbec ne. V poslední době je tento typ dárků velmi oblíbený. Ovšem nejrůznější chemické svíčky si nikdy nenajdou tolik příznivců, jako ty skutečně přírodní.

Poradíme vám, jak si vyrobit tu čokoládovou, a to se vším všudy. Jen nepočítejte s tím, že půjde o nějak trvanlivou dekoraci. Doporučujeme ji zapálit co nejdříve a užít si tak její vůni v plné parádě. Tři nebo čtyři týdny však bez potíží vydrží, takže ji už teď můžete vyrobit jako milý dárek k Vánocům.

Čokoládová svíčka z pravé čokolády

Budete potřebovat asi 30 gramů stearinu (lze použít i zbytky starých svíček), pět kostiček čokolády, vhodnou sklenici a knot. Stearin je pro začátečníky ideální. Hodí se pro odlévání do forem, netvoří bubliny ani jiné kazy. Nehodí se však na vyřezávání nebo tvarování za tepla. To však dnes naštěstí potřebovat nebudeme.

Připravte si dvě vodní lázně – v jedné rozpusťte stearin a ve druhé čokoládu. Pak obě složky smíchejte a nalijte do vhodné formy. Pokud svíčku tvoříte úplně poprvé, nebojte se použít nádobku po nějaké, kterou jste už spotřebovali. Budeme mít jistotu, že všechno proběhne tak, jak má. Pak do svíčky ponořte knot a nechte vše zatuhnout.

Budete překvapeni, jak rychlý je to proces. Podle velikosti svíčky to obvykle netrvá déle než 20-30 minut. Ihned poté můžete svíčku zapálit. Budete překvapení její jemnou vůní.

Náš tip: vyplatí se používat co nejkvalitnější čokoládu s vysokým obsahem kakaa. Její aroma je nejintenzivnější.

Jaké svíčky lze ještě vyrobit

Do stearinu můžete přidat třeba kůru z citrusů nebo nejrůznější koření, ideálně ještě s éterickým olejíčkem s téže vůní. Dále se postup nijak neliší. Na jedno „vaření“ si tak můžete připravit celou řadu zajímavých svíček.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *