Mrkev

Mrkev s vysokým glykemickým indexem je překonaný mýtus

Nebojte se mrkve! Není pravda, že je plná cukrů a sabotuje vaše snahy o hubnutí. I když je sladká, její glykemický index je totiž opravdu nízký a my vám to dokážeme! Vyvracíme mýty tak efektivně, jak jen to jde.

Mrkev je opravdu nízkokalorická zelenina, má totiž jen 33 kcal ve 100 gramech a obsahuje pouze 5,1 g uhlohydrátů ve 100 gramech. Pro představu zelí nebo fazole mají podobné množství. A nikdo je z vysoké kalorické hodnoty neobviňuje! A pokud uvážíme i to, že velkou výhodou mrkve je její dostupnost a to bez ohledu na roční období, bylo by opravdu škoda ji z jídelníčku vyčleňovat.

Zelenina plná užitečných vitamínů.

Nevěříte? Tak se to to pojďme podívat. Už 100 gramů syrové nebo vařené mrkve zcela pokrývá denní poptávku našeho těla po vitaminu A – na více než 200 % . Nebojte se, přebytek se z těla neškodně vyloučí. A pak je tu beta-karoten, což je sloučenina se silnými antioxidačními a proti rakovinovými účinky. Ovšem pouze tehdy, je-li dodávána v přirozené formě s jídlem. Studie ukázaly, že doplňky stravy s beta-karotenem prostě nestačí a mohou často spíše uškodit než pomoci.

Mrkev nám také poskytuje užitečnou dietní vlákninu, která reguluje funkci střev a má velký podíl na tom, že se po jídle cítíte plnější.

Sladká? Ano, ale

Nepopíráme, že mrkev má lehce sladkou chuť, ale ne tak jako ovoce a je také snadno stravitelná. Nepřekvapí proto, že bývá první zeleninou, která je nabízena kojencům v rámci prvního příkrmu.

Díky její neutrální chuti ji lze použít do salátů, polévek, koláčů, dezertů apod. A uplatní se i jako součást koktejlů. A co získáte, pokud si navážíte pouhých 100 gramů mrkve a použijete je jako přílohu k jídlu?

Nutriční hodnota 100 gramů syrové mrkve

Energetická hodnota: 33 kcal
Bílkoviny: 1 g
Tuky: 0,2 g 5,1 g
Dostupné uhlohydráty: 5,1 g
Dietní vláknina: 3,6 g 3,6 g

Pro maximální využití vitamínu A je k mrkvi potřeba přidat nějaký tuk. A hodnoty vařené mrkve se od těch výše uvedených liší opravdu jen minimálně.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *