Mykoza, nohy

Vitamín C: jak jej používat v boji proti mykóze

Některé houby se v našem těle vyskytují přirozeně, pokud ale mají velice příznivé podmínky může dojít k jejich rozmnožení. A to pak způsobuje problémy. Jednou z takových hub je druh Candida, které jsou součástí mikroflóry sliznic trávicího, dýchacího a urogenitálního systému. K vytvoření podmínek, které vedou k rozmnožení těchto hub, vede například dlouhodobé užívání antibiotik, chronický stres, nemoci oslabující imunitní systém, strava postrádající důležité vitamíny a minerály.

Kvasinkové infekce

Když dojde k nadměrnému rozmnožení těchto hub, dochází k celé řadě obtíží. Týkají se té části těla, kde se houby rozmnožily. Tak například v případě trávicího systému se mohou projevovat plynatostí, zácpou či průjmem, nevolnostmi, zvracením a bolestmi břicha. V případě dýchacího systému může jít o zánět vedlejších nosních dutin nebo alergická onemocnění. Kromě toho se ale mohou kvasinky objevit ve zvýšené míře také v oblasti genitálií či na kůži nebo v oblasti nehtů. Projevují se pálením, svěděním, bolestmi při močení nebo pohlavním styku a v případě žen také zapáchajícím vaginálním výtokem.

Foto: Pixabay

Vitamín C a mykóza

Mykóza se projevuje při poruchách imunitního systému. Oproti tomu vitamín C přispívá ke správnému fungování imunitního systému. Působí jako antioxidant, takže chrání před zánětlivými reakcemi. Pokud se chceme vyhnout mykóze, je zapotřebí zlepšit celkovou imunitu těla. Dospělý člověk by měl denně spotřebovat 1 mg vitamínu C na 1 kilogram své hmotnosti. Při potížích s imunitou může být ale toto množství vyšší. Nejvhodnějším zdrojem vitamínu C jsou potraviny, někdy je ale zapotřebí užívat také vitamínové doplňky stravy.

Samotný vitamín C nestačí

Vitamín C může celý proces podpořit, nicméně sám o sobě nic nezmůže. Je zapotřebí upravit svůj jídelníček případně také životní styl. Vyhýbejte se sacharidům s vysokým glykemickým indexem a cukrům obecně – ty jsou živnou půdou pro kvasinky. Pijte dostatek tekutin a jezte kysanou zeleninu, ovoce a kysané mléčné výrobky (bílý jogurt, kefír apod.). Důležitá je pravidelná (nikoli však nadměrná) osobní hygiena.

Zdroj: https://www.aptekagemini.pl/poradnik/artykul/witamina-c-na-grzybice-jak-dziala-i-jak-ja-stosowac/

Foto: Pixabay

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *