Potřebujete vápník? Místo mléka vsaďte na fíky

Ve 100 gramech sušených fíků je vápníku tolik, jako ve sklenici mléka. Není divu, že výživoví specialisté a lékaři doporučují konzumaci fíků zejména dětem a ženám v období menopauzy, jež mají požadavky na vápník největší. To však není jediný zdravotní benefit toho lahodného ovoce.

Jak mohou našemu zdraví prospět právě fíky?

Fíky mají také mnoho vlákniny, což znamená, že zabraňují zácpě a napomáhají lepšímu trávení. A jde rovněž o velmi důležitý faktor v prevenci rakoviny tlustého střeva. Fíky mohou rovněž kvůli svému unikátnímu složení přispět ke snížení cholesterolu, protože obsahují fytosteroly, a díky nízkému obsahu fosforu pomáhají udržovat správnou acidobazickou rovnováhu v těle.

Z dalších užitečných látek bychom měli jmenovat zejména vitamíny C , B1, B2, B6 a provitamin A, dále pak fosfor, fytosteroly nebo draslík a hořčík.

Z historie fíků – našli byste je i na olympijských hrách.

Fíky rostou v celém Středozemním moři a po mnoho let byly považovány za luxusní zboží. Používali je lidoví léčitelé i renomovaní lékaři v palácích. A není bez zajímavosti, že se toto ovoce stalo rovněž základem stravy starověkých sportovců, kteří se připravovali na olympijské hry. Ano, právě ony byly první olympijskou „medailí“ a odměnou pro vítěze.

fiky1

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Pozor na temné stránky fíkových pozitiv

Fíky jsou samozřejmě také kalorické na to bychom neměli zapomínat. Díky obsahu glukózy a fruktózy nám poskytují asi 290 kcal ve 100 gramech, takže začneme-li je do stravy zařazovat pravidelně, měli bychom omezit většinu jiných sladkostí. A nemusíme je jíst pouze čerstvé nebo syrové. Mohou být přidány k masovým pokrmům, připravují se z nich lahodné dezerty, zavařeniny a tinktury. Nejlépe ale chutnají, když je ponoříme do horkého čaje nebo kávy. Opravdu, vyzkoušejte to.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com

Každý by se chtěl cítit skvěle. I já. Snažím se o to a některé zajímavosti ohledně zdraví vám prozradím ve svých článcích.