Plody chlebovníku mají zajímavé účinky. Tipy, jak je zpracovat

Chlebovník

Chlebovník různolistý (Artocarpus heterophyllus) je původem z jihovýchodní Asie. Zde roste v pralesích, a to až do výšky 30 metrů. Pokud byste jej viděli v květu, můžete se těšit z bíle zbarvených květů, které rostou v soukvětí. Po nich se na stromě vytváří plody, jež známe jako jackfruit nebo breadfruit. Ty se používají pro skvělou chuť, ale také pro zdravotní účinky. Ať už strom poraníte v kterékoli části, můžete si všimnout, že z něj vytéká bílá tekutina. Ta se používá proti horečce a ke snížení krevního tlaku.

Jak vypadají plody?

Stejně jako samotný strom, i plody mají úctyhodné rozměry. Na délku i šířku dosahují až 20 cm a jejich váha může být klidně i 10 kg. Když jsou mladé, mají plody zelenou slupku. Jak dozrávají, mění se barva slupky (do žluté, může mít červenohnědé oblasti) a také její struktura. Slupka začíná být hrudkovitá a tvoří ji hrbolky ve tvaru mnohoúhelníku. Plody se používají zralé i nezralé. Pokud jsou zralé, mají uvnitř bílou barvu, nezralé jsou zelené a mají podobnou strukturu jako brambory. Nezralé plody je třeba před použitím uvařit. Používají se podobně jako brambory – například ale také v indickém kari.

Chlebovník

Foto: Freeimages

Pozor na latex

Bílá mléčná tekutina (latex) je obsažena také v ovoci. Proto si před rozkrojením plodu dejte rukavice a nůž potřete kuchyňským olejem. Pro odstranění latexu je dobré chlebovník namočit po dobu minimálně 30 minut ve vodě. Latex je lepivý, takže znesnadňuje práci s ovocem.

Léčivé účinky chlebovníku

Na Bahamách se chlebovník používá k léčbě astmatu a ke snížení krevního tlaku. Šťáva z listů se používá při bolestech uší. Listy se používají také na kožní infekce nebo k léčbě zvětšené sleziny. Květy stromů se natírají na dásně při bolestech zubů a latex se používá v případě kožních onemocnění. Květ ve formě nálevu se používá také k léčbě průjmu.

Chlebovník v kuchyni

Nezralý jackfruit je možné použít podobným způsobem jako brambory. Jen je třeba, aby prošel tepelnou úpravou – můžete jej smažit, vařit, péct nebo třeba dusit (podobně jako právě brambory). Zralý plod chlebovníku používáme jako ovoce. Jíst se dá jen tak nebo jej můžeme kandovat, nakládat, nebo z něj vyrábět pyré. Vsadit můžete také na asijskou kuchyni, která s tímto plodem počítá. Můžete využít různé exotické recepty, jako je havajský luau, poi (ten se původně vyrábí s tara, ale na začátku 20. století bylo této plodiny nedostatek, tak se používal chlebovník), srílanské kokosové kari.

Zdroj: https://www.gardeningknowhow.com/edible/fruits/breadfruit/tips-for-using-breadfruit.htm

Foto: Freeimages