Komplexní sacharidy jsou pro nás důležité, kde je získat?

Kvalitní sacharidy mají ve stravě své místo a nemusíte se hned začít plašit. Pokud nejste fanoušci low carb diety nebo keto stravování, sacharidy by měly tvořit asi 40-60 % vašeho jídelníčku. Zvláště v případě, že jste sportovec, jsou sacharidy palivem pro váš další výkon. V případě, že celý den sedíte v práci na zadku, sacharidy omezte. To platí i pro netréninkové dny.

Hledejte komplexní sacharidy a omezte spotřebu cukru

Aby to nebylo tak jednoduché, není sacharid jako sacharid. Předpokladem vašeho jídelníčku by měly být především komplexní sacharidypředevším komplexní sacharidy. Výživa bohatá na sacharidy zahrnuje různé druhy příloh, kvalitní chléb, cereálie, neslazené müsli atd. Na druhou stranu by se cukr měl používat střídmě a neměl by tvořit více než 10 % denního příjmu živin.

V případě, že takové porovnáte například porci zmrzliny s žitným chlebem z kukuřičné mouky s kvalitní šunkou a zeleninou, je odpověď zcela jasná, alternativa číslo dvě je pro vás lepší a více vás zasytí.

Ovesné vločky

Ovesné vločky jsou přeplněné živinami a dají se upravit mnoha způsoby. Díky komplexním sacharidům vám snídaně s ovesnými vločkami dodá hojnost energie. Ta se bude vybíjet průběžně a vy nebudete unaveni dříve, než to bude potřeba. Ale budete je moci také využít v koktejlech nebo jogurtech kdykoli během dne. Až vás omrzí ranní balíček sladké kaše, sejděte ze zajetých kolejí a vyzkoušejte jinou úpravu

Quinoa

Quinoa je obilovina a ve skutečnosti neobsahuje lepek. Kromě vysokého obsahu sacharidů je navíc kvalitním zdrojem bílkovin Quinoa a má řadu výhod. Její věhlas se stále rozšiřuje a může být mimořádnou výživou pro vegetariány nebo celiaky.

Brambory

Přestože jsou brambory skvělým a levným zdrojem komplexních sacharidů, od nynějška je válcují dovážené sladké brambory. Záleží však na tom, jak brambory připravíte. Především přirozeně lákavý způsob je vařit je ve slupce. Tyto brambory nás nejdéle zasytí, protože mají nejnižší glykemický index. Nejvyšší glykemický index mají brambory předpřipravené nebo nakrájené. Každopádně na glykemický index mají vliv i další potraviny, se kterými brambory jíme, a nemá cenu je od sebe oddělovat. Je to důležitější pro osoby s cukrovkou.

Müsli

Když se někdo rozhodne žít zdravějším způsobem, určitě si vzpomene na všechny ty přehnané reklamy. Je však müsli opravdu zdravé? Vyberte si müsli nebo granolu, kde jsou kousky vloček. Nikoliv tuk a cukr, jak tomu pravidelně bývá. Koneckonců müsli jíme kvůli komplexním sacharidům. Důležitým ukazatelem je navíc množství vlákniny, hledejte alespoň 5 g/100 g. Nejdokonalejší způsob, jak to obvykle udělat, je utvořit si doma svou směs z toho, co máte rádi.

Čočka

Čočka má řadu výhod, proto bychom ji měli běžně zařazovat do svého jídelníčku. Nepatří do jídelníčku jen na Nový rok, ale i během roku. Kromě rozšíření komplexních sacharidů obsahuje z velké části velký přísun rostlinných bílkovin. Červená čočka je nejlepší volbou díky své bleskurychlé přípravě. Její výhodou je také to, že nenadýmá.

čočka
Foto: Pixabay

Méně známá je černá čočka, čočka beluga nebo zelená čočka. Jsou jednoduché na přípravu a nerozvařují se, takže jsou perfektní do zeleninových salátů.

Cizrna

Cizrna je nejlepší volbou pro nepředstavitelně široké využití. Můžete ji přidat do zeleninových salátů, připravit známý hummus nebo falafel. V troubě opečená horká cizrna je skvělou alternativou k televizi nebo letním porcím míchaných zeleninových salátů.

Určitý druh pečiva

Pečivo je v těchto dnech strašákem ukrytým pod postelí, zejména pro ty, kteří potřebují zhubnout. Stále zde kolují mýty, že pokud na večer sníte rohlík, probudíte o pět kilo těžší. Ale to je hloupost. Dávno víme, že pečivo je zdrojem sacharidů. Po jednom bílém rohlíku se svět nezhroutí, ale pokud jde o chléb, dbejte na to, aby byl kvalitní. Vybírejte žitný nebo celozrnný chléb – obsahuje více minerálních látek (především vlákniny), díky čemuž je sytější.

Rýže

Rýže je jednou z nejvyužívanějších agrárních plodin. V dnešní době bychom naštěstí nemuseli být závislí na klasické bílé rýži, existuje tolik jiných možností! Rýže je supernabitým zdrojem vlákniny, ale malou nevýhodou je delší doba úpravy. Chystáte se na malou cestu kolem světa? Lepkavou jasmínovou rýži uznávají v asijské kuchyni.

Kuskus

Kuskus
Foto: Pixabay

Neznáme významnějšího pomocníka v časové tísni, než je kuskus. V domácnosti je to nezbytnost, díky níž si během několika minut připravíte rychlý a výživný oběd a ušetříte si tak bezmyšlenkovité výlety do lednice. Stejně tak poslouží bulgur nebo těstoviny, u kterých si budete moci vybrat ze spousty variant.

Zdroje info: magazinzdravi.cz, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664675/

Náhledové foto: Pixabay