Co jste nejspíš nevěděli o brusinkách

Brusinka je nenápadné, ale velmi chutné a zdravé ovoce, které by se mělo často používat nejen v kuchyni, ale i v předpisech účinné domácí medicíny. Brusinky lze zpracovávat mnoha způsoby – určitě vám zachutnají džemy, džusy, tinktury nebo jednoduše usušené plody.

Brusinka jako taková je extrémně trvanlivá. Snadno ji uchováme po několik měsíců zcela čerstvou. Stačí vzít libovolné množství brusinek a přelít ho vodou v čisté sklenici Sklizeň brusinek by měla vždy probíhat po prvních mrazech. Zmrazené brusinky chutnají lépe, protože nemají svou typickou hořkost a vůni.

O brusince v lidové medicíně

Častá konzumace brusinek má příznivý vliv na srdce, močový měchýř, ale i normální krevní tlak. Díky obsahu flavonoidů brání brusinka trombóze a rozšiřuje užitný průměr cév. Bylo také prokázáno, že chrání mozkové buňky před poškozením, ke kterému dochází během obávané mozkové mrtvice. Působí jako přírodní antibiotikum při zánětech močových cest a chorobách dýchacího systému. A stará se rovněž o zdraví a mladistvý vzhled pleti.

Měli byste vědět: Kvůli vyššímu obsahu oxalátů by při její konzumaci měli být opatrní pacienti, trpící ledvinovými kameny či osteoporózou.

brus1

Brusinky v sirupu

Tento recept vůbec není těžký. I začátečníkům umožní vytvořit si chutné a zdravé zásoby pro dlouhé zimní období.

Budete potřebovat:

  • 1 kg brusinek
  • 1 lžičku citrónové šťávy
  • 2 sklenice vody
  • 1/2 kg cukru
  • 1 lžička čerstvé citrónové kůry

Brusinky by měly být již prošlé mrazem, aby ztratily většinu své hořké pachuti. Pokud prozatím nebyly venkovní podmínky příznivé, jednoduše je na 24 hodin uložte do mrazáku. Poté je nasypte do hrnce, a přidejte vodu a šťávu z citronu. Vařte půl hodiny, poté přidejte 1/2 kg cukru a citrónovou kůru. Ještě horké plňte do sklenic a dobře zavíčkujte. Jezte po lžičkách v případě obtíží s močových měchýřem nebo dýchacími cestami.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *