Stop kašli: vyčistěte si plíce povařenými ořechy
Nastalo období nachlazení, chřipek a pokašlávání. Pokud jste na tyto neduhy náchylní, poradíme vám jednoduchý trik na prevenci. Nemusíte tak utrácet peníze za drahé preparáty v lékárně, které nejsou mnohdy ani účinné.
Vyčistěte si plíce podle našich babiček
Trápí vás časté pokašlávání a nepříjemný tlak na plicích a průduškách? Pak vyzkoušejte efektivní trik, který používali naši předci. Ti přesně věděli, jaké přírodní prostředky na různé zdravotní neduhy použít. V tomto případě budete potřebovat vlašské ořechy, ze kterých si připravíte čaj.
Zdraví prospěšné ořechy
Vlašské ořechy se v našich kuchyních používají nejčastěji jako součást sladkých pokrmů. Jejich samotné pozobávání má ovšem blahodárné účinky pro naše zdraví. Obsahují mononenasycené a polynenasycené tuky, bílkoviny, kyselinu listovou, vitamíny B1, B6 a E. Dále jsou bohaté na minerály, jako je hořčík, zinek, vápník, měď, draslík, železo a fosfor. Díky těmto látkám mají protizánětlivé účinky, pomohou s regulací nezdravého cholesterolu v krvi a zkvalitní spánek. Pravidelnou konzumací vlašských ořechů budete mít zdravější kosti i kvalitnější trávení, protože obsahují vlákninu. Nic se ovšem nemá přehánět, a proto ořechy konzumujte v omezeném množství. Ideální je denní dávka 30-35 gramů.
Foto: Pixabay
Čaj z celých ořechů
V tomto případě se vyhnete nepříjemnému loupání ořechových jader, protože odvar se vaří z celých ořechů. Budete jich potřebovat asi 5. Nejprve skořápky ale pořádně očistěte klidně kartáčkem od všech nečistot. Poté je mírně poklepejte paličkou, aby trochu povolily, ale jádra zůstala uvnitř. Ořechy vložte do hrnce s 1 litrem vody, přidejte 2 oloupané rozkrojené cibule a dejte vařit. Množství zredukujte na mírném ohni a odvar sceďte do hrnku. Čaj si můžete dochutit ještě citronem a lžičkou medu. Uvidíte, že se brzy dostaví úleva od otravného kašle.
Zdroje info: www.ireceptar.cz, https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7830861/
Náhledové foto: Pixabay
