stévie sladká

Stévie sladká jako alternativa sladidla nemá žádné kalorie

Chuť na něco sladkého zažene nejlépe kousek čokoládové tyčinky, kterou si můžete dopřát ke své odpolední kávě. Velmi často si i tu lidé rádi osladí a pak se jen s hrůzou dívají na stále se zvyšující číslo na osobní váze. Přibrat kilogramy tělesné hmotnosti není nic těžkého. Ovšem zbavit se jich, to už vyžaduje značné úsilí. Čím tedy nahradit cukr? Třeba stévií sladkou neboli cukrovou.

Nulový obsah kalorií

Stévie sladká pochází z oblasti hranic mezi Brazílií a Paraguayí. Zde roste v nadmořské výšce od 200 do 600 metrů. Často vyhledává blata či břehy vodních toků, ale najdete ji i v travnaté pampě. Rod Stevia obsahuje na 150 druhů těchto rostlin. Ale pouze jedna, stévie cukrová, obsahuje sladké látky. Jihoameričtí Indiáni stévii cukrovou nazývají sladkou trávou. Rostlina byla poprvé popsána až v roce 1887. Teprve v roce 1931 však byla z listů stévie cukrové získána bílá krystalická látka – čistý steviosid.

V současné době se také pěstuje jako hospodářská plodina, která se pak využívá jako alternativní sladidlo. Jeho výhodou je zejména nulový obsah kalorií, takže je vhodným doplňkem stravy jak pro diabetiky, tak i pro osoby, které by se rády zbavily své nadváhy nebo obezity.

Stévie

Stévie: Zdroj obrázku Pixabay.com

Bylina vhodná do čaje i na bércové vředy

Výhodou je, že stévií sladkou se nepředávkujete. Ve velké dávce je její sladkost až odporné chuti, takže dobrovolně ji určitě nepozřete více, než je nutné. Bylina je kromě využití jako sladidlo také léčivá. Připravují se z ní antibakteriální kloktadla, léčí nehojící se rány nebo bércové vředy a působí močopudně. Předmětem sběru je nať stévie cukrové, která se suší a pak se z ní připravuje nálev běžným způsobem.

Stévie sladká a její pěstování

Rostlinu stévie sladké je možné koupit v některém hobby marketu. Dařit se jí bude, když ji vysadíte na záhon s propustným substrátem, kde bude chráněná před prouděním vzduchu. Je možné ji ovšem pěstovat také v truhlíku nebo květináči jako pokojovou rostlinu v bytě. Je třeba počítat s tím, že rostlina nesmí vyschnout. Potřebuje tedy vydatnou zálivku.

Čaj sklizně stévie sladké přichází až ve druhé polovině léta. Na zimu je však třeba rostlinu před chladem schovat. Při teplotě pod 5 °C hyne. Zimu by tedy měla přečkat v místnosti s teplotou vzduchu mezi 8 až 12 °C. Rostlinu přitom seřízneme docela radikálně asi 8 centimetrů nad zemí. Během zimy ji mírně zaléváme. Na jaře pak je třeba jí dopřát univerzální hnojivo nebo hnojivo na byliny.

Stévie: Zdroj náhledového obrázku Pixabay.com

Zdraví je velmi důležité. Co mu prospívá a co ne? Některé zajímavé tipy se vám pokusím nabídnout.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *