Rostlinné mléko je zdravé, ale kravské je nenahraditelné
Stále více se zaměřujeme na zdravou výživu. Proto není div, že se náš zájem stáčí i směrem k mléku. Hledáme různé alternativy a jejich vliv na zdraví. Kravské mléko stále patří mezi základní složky výživy. Avšak rostlinné alternativy získávají hodně na popularitě. A je jasné proč!
Výživové složení klasického kravského mléka
Mléko od krav je zdrojem bílkovin, vápníku, vitamínů B, D, A a minerálů. Obsahuje:
- 3,5-6,5 % tuku
- 4,5 % cukru
- 3,2-3,6 % bílkovin
Díky esenciálním aminokyselinám je perfektním zdrojem pro růst a regeneraci organismu. Mléko je zdrojem i vitamínu A a D. Ale lidé s intolerancí na laktózu, tuto surovinu nesmí konzumovat. Protože si zadělají na trávicí problémy. Především se jedná o nadýmání a průjmy. U některých jedinců kravské mléko způsobuje alergie!
Rostlinné mléko: rozmanitost a výživové aspekty
Rostlinné nápoje se vyrábějí namáčením ořechů, semen, luštěnin či obilnin ve vodě. Následně jsou složky rozmixovány a scezeny. Každý typ rostlinného mléka má svá specifika a nutriční hodnoty.
- Mandlové mléko: je nízkokalorické. Obsahuje tudíž málo tuků a sacharidů! Je bohaté na vitamín E a antioxidanty. Nevýhodou je, že obsahuje málo bílkovin a vápníku. Pokud není uměle obohaceno.
- Sójové mléko: je asi nejvíce podobného kravskému, co se týče obsahu bílkovin. Chuť ale ovlivňuje každý výrobce po svém. Neobsahuje však laktózu, proto je ideální pro lidi s intolerancí.
- Ovesné mléko: má příjemnou strukturu. Obsahuje beta-glukany, které příznivě ovlivňují hladinu cholesterolu. Je bohaté na vlákninu a vitamíny skupiny B.
- Kokosové mléko: Obsahuje především nasycené tuky ve formě kyseliny laurové. Ta má antibakteriální účinky. Pro svou chuť je ideální do kávy nebo do dezertů.
Zdravotní rizika a kontraindikace
Kravské mléko u lidí způsobuje trávicí potíže. Vyvolává alergie nebo zvyšuje riziko některých chronických onemocnění. Rostlinné mléko je lehčeji stravitelné. Ale některé varianty (zejména s vysokým obsahem cukru nebo přidaných konzervačních látek) mohou snižovat zdravotní přínosy.
Které mléko je tedy zdravější? Odpověď je u každého individuální. Pokud nejste alergičtí na bílkovinu nebo laktózu, pak zvolte kravské mléko. Na druhou stranu, rostlinné alternativy představují zdravější volbu pro lidi s intolerancí či alergií!
Zdroje info: : https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10504201/, proveg.org
Náhledové foto: Pixabay