Pochoutky pro zdravé srdce aneb správné jídlo místo pilulek

Losos

Už žádné pilulky – správně zvolená strava vám může pomoci předejít různým zdravotním obtížím. Srdeční onemocnění jsou stále častější, ale naštěstí tuto chorobu můžete ovlivnit také svou stravou. To, co (a kdy) si dáme na vidličku, totiž hraje hlavní roli. Hypertenze, ucpané cévy, infarkt nebo mrtvice – to všechno se dá pomocí správného jídelníčku výrazně držet na uzdě.

Losos pro zdravé srdce

Není náhodou, že v seznamech pro zdravé srdce vévodí právě losos. V boji proti cholesterolu je totiž velmi účinný pomocník. Spolu s dalšími tučnými rybami přináší porci omega-3 mastných kyselin, které pomáhají zkrotit krevní tlak a zabránit nebezpečnému srážení krve. S jejich pomocí můžete přecházet i infarktu.

Oves chrání cévy

Ovesné vločky samy o sobě mohou vypadat trochu smutně. Pokud si je neumíte připravit, mohou být pro vás nepříliš chutnou záležitostí. Ve skutečnosti se ale hodí téměř ke všemu! Zvolte sušené a čerstvé ovoce, ale také oříšky. Oves, to je totiž zdroj vlákniny. Ta pomáhá snižovat cholesterol a drží hladinu cukru v krvi ve zdravých mezích.

Listová zelenina podpoří srdce

Špenát, kapusta, salát jsou vhodné nejenom pro svůdné křivky, ale také pro vaše cévy. Obsahují draslík, který zkrotí sodík, vlákninu pro zdravé trávení a vitamín B9, který dokáže snížit riziko infarktu o pětinu. A bonus? Lepší pružnost vašich cév!

Olivový olej - smažit
Foto: Pixabay

Olivový olej jako zdroj zdravých tuků

Myslíte, že když pečujete o zdraví srdce, měli byste vynechat veškeré tuky? Není tomu tak. Některé z nich jsou totiž nezbytné, abychom mohli získávat vitamíny A, E, D a K (jsou rozpustné v tucích). A olivový olej? Snižuje cholesterol, uklidňuje záněty a pomáhá udržet krevní tlak v pohodě. Navíc skvěle chutná – ať už na salátu nebo místo másla na chlebu. Skvěle doplňuje další zdravé suroviny, jako jsou například rajčata.

Rajčata vaše srdce miluje

Když už je řeč o rajčatech, měli byste si jich dopřát opravdu hodně – což v této sezóně není žádný problém. Díky obsaženým antioxidantům posilují stěny cév, rozšiřují je a působí protizánětlivě. A co je nejlepší? Když je uvaříte, jeho síla ještě roste! Rajská polévka? Výborný nápad!

Kefír, jogurt, podmáslí skvělé pro střeva

Tato parta obnovuje správné střevní prostředí. Jak to souvisí se srdcem? Tělo se totiž lépe brání cholesterolu a tlak je na ideální úrovni. Tyto mléčné výrobky navíc obsahují vitamín K2, který dává pozor, aby se vápník neusazoval tam, kde nemá – třeba v cévách.

Srdce ocení správné načasování jídla

I to nejzdravější jídlo vám nemusí prospět tak, jak si myslíte, když si ho dáte v nesprávnou dobu. Mluvíme zde především o nočních hodinách. Tělo má svůj rytmus a srdce má rádo pravidla. Noční směny a večerní přejídání si s krevním oběhem nerozumí. Snažte se jíst vždy ve stejnou dobu.

Zdroje info:

https://kobieta.interia.pl/porady/news-pogromcy-cholesterolu-i-nadcisnienia-wlacz-do-diety-serce-ci,nId,21394986

https://www.health.harvard.edu/heart-health/heart-healthy-foods-what-to-eat-and-what-to-avoid

Foto: Pixabay