Mýt, nebo nemýt meloun? Za dvě minuty pohodlí můžete zaplatit i 2 týdny v nemocnici
Mýt, nebo nemýt meloun? Za dvě minuty pohodlí můžete zaplatit i 2 týdny v nemocnici. Léto bez melounu? To by snad ani nešlo! Červená dužina, co chutná sladce jako med, šťáva stékající po bradě a chladivý pocit po každém soustu.
Jenže pozor, i tahle sladká paráda může mít pořádně hořkou dohru. A to doslova – stačí malá lenost a z osvěžující pochoutky je rázem vstupenka na infekční oddělení. A ne, to si opravdu nevymýšlím. V naší rodině jsme se kdysi hádali, jestli meloun mýt, nebo na to kašlat. „Slupku přece nejíš, tak co řešíš?“ říkala jedna půlka. Druhá naopak trvala na tom, že ovoce je ovoce (i když u melounu se o to z botanického hlediska můžeme trochu přít), a mytí je základ. No, pravdu ukázal až život. Tedy přesněji – nemocniční pokoj a pořádná dávka léků.
Dvě minuty pohodlí = čtrnáct dní v nemocnici
Moje sestřenice byla v týmu „proč bych to myla, vždyť slupku stejně hodím na kompost“, a tak jednoho parného odpoledne jednoduše rozkrojila krásný zelený meloun, jednotlivé kousky rozdala manželovi a dětem a šlo se na to. Jenže na slupce nebyla jen trocha hlíny, ale taky salmonela. A ta se opravdu s nikým nemazlí.
Foto: Pixabay
„Seděla jsem na záchodě s kýblem na klíně a mezitím mi sanitka odvezla děti do nemocnice. Když už mi bylo líp, tak jsem tam pak ještě 14 dní za nimi docházela,“ vypráví dodnes návštěvám sestřenka se smutným úsměvem. Od té doby? V naší rodině se melouny myjí opravdu poctivě – pěkně odmočit do octa a řádně odrbat kartáčkem. Podle doporučení lékaře by to mělo vychytat většinu případů. A rozhodně už nikdo neremcá, že je to zbytečná práce.
Proč melouny mýt, i když je slupka nejedlá
A ono je to vlastně logické. Melouny, hlavně ty dovážené, cestují stovky kilometrů, válejí se po skladech a často přijdou do kontaktu s různými nečistotami. Na jejich slupce tak ulpívají mnohdy opravdu nebezpečné viry a bakterie, ale také plísně i zbytky pesticidů. No a když ten nemytý meloun rozkrojíte, nožem si je pěkně přenesete do dužiny. Pak už stačí jedno sousto… Takže pozor, raději to neriskujte, nikdo totiž neví, co se může stát.
Zdroj: https://www.cdc.gov/foodsafety/communication/melons.html, https://www.fda.gov/food/buy-store-serve-safe-food/melons-food-safety, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9673742/, https://www.eatright.org/food/planning-and-prep/food-safety/how-to-safely-select-and-serve-melons
Náhledové foto: Pixabay
Každý by se chtěl cítit skvěle. I já. Snažím se o to a některé zajímavosti ohledně zdraví vám prozradím ve svých článcích.