Mléko a cholesterol: je mezi nimi přímá souvislost? Záležet bude i na druhu
Mléko považujeme za zdravou potravinu, ale co když krotíte cholesterol? Znamená to, že musíte s mlékem skoncovat? Co je vlastně cholesterol? Představte si ho jako mastnou, voskovitou látku. Ta je v těle důležitá! Produkují ji naše játra, aby mohla stavět buňky, tvořit hormony a pomáhat trávení. A ano, taky ho přijímáme z jídel – hlavně těch živočišných, jako je maso, vejce… a právě i mléčné výrobky. Problém ale nastává, když ho máme moc. V cévách tvoří nánosy a zužuje je. Výsledek? Hrozí infarkt nebo mrtvice.
A jak do toho zapadá mléko?
Mléčné výrobky mohou mít cholesterol na svědomí. Ale není to s ním úplně jednoduché. Má totiž spoustu variant: plnotučné, polotučné, odtučněné, rostlinné varianty… a všechny se liší tím, jak působí v lidském těle. Když je hladina cholesterolu pod 200 mg/dl, vaše cévy si radostí pískají. Krev proudí hladce, srdce se usmívá a tlak zůstává klidný. Pojďme se podívat, jak s nimi může zamávat mléko v různých podobách.
Co kravské mléko a cholesterol?
Plnotučné (3,25 % tuku) je plné chuti, ale i nasycených tuků, kteér mohou zvyšovat „špatný“ cholesterol (LDL). Polotučné mléko už je lepší volbou. A to odstředěné? Bez tuků, ale stále s vápníkem a bílkovinami! Krotíte cholesterol? Vybírejte mléko s nižším obsahem tuku. Omezit nasycené tuky je základ!
A jak je na tom kozí nebo buvolí mléko?
Kozí mléko má tuku víc než to krávské (4 až 5 %). A s tím přichází i více nasycených tuků. Takže toto mléko při boji s cholesterolem raději nebrat. A co buvolí mléko? To je poměrně vzácné, ale dá se koupit. Bohužel, je nejenom luxusní, ale také pořádně tučné (8 až 10 %). Takže toto raději vůbec ne, chcete-li mít zdravé srdce.
Vyzkoušíte mandlové mléko na cholesterol?
Co takhle raději rostlinné varianty mléka? Mandlové patří k nejoblíbenějším. A to nejlepší na něm je, že je zcela bez cholesterolu a nasycených tuků. Bohaté na nenasycené tuky, které podporují „hodný“ HDL cholesterol. Skvělá volba, pokud hledáte srdci přátelskou alternativu.
A jak jsou na tom další rostlinné varianty?
Sójové mléko je skvělou volbou pro všechny, kdo chtějí zdravější variantu bez živočišných složek. Obsahuje rostlinné steroly, které brání vstřebávání cholesterolu v těle. A když sáhnete po neslazené verzi, vyhnete se i zbytečnému cukru. Ovesné mléko obsahuje totiž beta-glukan, druh vlákniny, který dokáže stáhnout „zlý“ LDL cholesterol dolů. Navíc neobsahuje ani tuky, ani cholesterol. Dobrá volba! A co kokosové mléko? Tady počítejte s pěknou náloží nasycených tuků, které mohou zvýšit LDL cholesterol. Raději si ho odpusťte.
Zdroje info:
https://www.healthshots.com/healthy-eating/nutrition/does-milk-increase-cholesterol-and-which-types-of-milk-are-safe-to-consume/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC2926059/
Foto: Pixabay