Květák a několik benefitů, o kterých možná nevíte
Květák se pyšní masitými květenstvími a jeho kolébkou je oblast Středomoří. Nicméně, hojně se mu daří i v našich končinách. Na stole není denním chlebem, ale měl by být součástí jídelníčku. Jako zelenina je zdrojem mnoha životně důležitých živin pro naše tělo!
Bohatý zdroj základních vitamínů a živin
Jeden šálek syrového květáku má cca 27 kcal a je prakticky bez tuku. Obsahuje vitamín C a K, stejně jako draslík a další minerály. Zajímavé je, že obsahuje betakaroten, vitamín E a B. Nicméně obsah tuku je opravdu zanedbatelný!
Podpora trávení a zdravého mikrobiomu
Obsah vlákniny plní dvojí roli. Jednak zpomaluje trávení a pomáhá zasytit. Ale zejména slouží jako prebiotitikum pro dobré střevní bakterie. Pravidelný příjem vlákniny z květáku zlepšuje peristaltiku a předchází zácpě. A aby toho nebylo málo, podporuje rovnováhu střevní mikroflóry.
Disponuje protizánětlivými účinky
Květák je plný rostlinných antioxidantů. Při pravidelné konzumaci snižují oxidační stres a bojují proti zánětům. Kromě nich bojují o vaše zdraví i flavonoidy a karotenoidy. A jak bojují? Chrání vás před chronickými zánětlivými stavy.
Prevence onemocnění srdce a rakoviny
Kombinace vlákniny, antioxidantů a sloučenin ochraňuje cévy. Tím reguluje krevní tlak a snižuje hladinu špatného cholesterolu. Dokonce bylo zjištěno, že působí proti některému typu rakoviny. Kvůli tomu nemusíte nutně jíst pouze květák. Zařaďte do jídelníčku i jinou brukvovitou zeleninu a vaše střeva vám poděkují.
Skvělý parťák při hubnutí
Protože má tak málo kalorií, je ideálním společníkem pro hubnutí. A když si vezmeme i vysoký obsah vlákniny a vody, není co řešit. Květák má perfektní jemnou chuť, která se neomrzí. Lze jím nahradit rýži či moučné pokrmy. Vyzkoušejte si připravit například pizza korpus nízkým obsahem sacharidů.
Zařazení květáku do jídelníčku:
- Jezte jej syrový jako součást salátu nebo humusu
- Dušený, pečený, smažený nebo pařený
- Nahrazuje rýži, brambory a mouku. Proto můžete jíst květákovou kaši, pizzu nebo rizoto.
Zdroje info: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3793502/, https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-cauliflower
Náhledové foto: Pixabay