Koblihy zdravěji: méně tučné, méně sladké, ale přesto chutné

Kobliha

Ať už jdete do obchodu ve městě nebo na malé vesnici, pravděpodobnost, že zde natrefíte na koblihy, je vysoká. Nejčastěji jsou pocukrované a uvnitř najdete marmeládu. Kromě toho mohou být plněné i lískooříškovým krémem nebo třeba vanilkovým pudinkem. Pokud je máte rádi, můžete si je připravit snadno také doma – a za zlomek ceny! Předtím, než se začnete krmit jednou koblihou za druhou, byste ale měli vědět, že to není nejzdravější pokrm.

Koblihy nejsou vůbec zdravé

Chutnají nám, ale bohužel bychom na nich hledali jen pramálo dobrých vlastností. Vyrábí se z klasické bílé pšeničné mouky, mají příliš sladkou náplň a jsou smažené v obrovském množství tuku. Pokud se pokusíte tyto tři „nedostatky“ alespoň trochu minimalizovat, můžete tak získat zdravější verzi koblihy. Množství kalorií, které obsahuje jedna kobliha o hmotnosti 60 g, je 300 až 350 kcal. Abychom tyto kalorie spálili, museli bychom:

  • Vášnivě se líbat asi 45 minut.
  • Mít 2 hodiny sex.
  • 50 minut vysávat.
  • Strávit 5 hodin za volantem.
Koblihy
Foto: Pixabay

Nahraďte mouku a cukr a přidejte rum

Bílá mouka není jediná, která vám vykyne. Toho můžete využít při přípravě svých koblih. Použijte celozrnnou mouku namísto klasické. Ta vzniká rozemletím zrn včetně slupky a obsahuje více vlákniny. Díky tomu vás kobliha zasytí na delší dobu a postačí vám sníst jen jednu koblihu namísto více kusů. Do těsta na sladké pečivo patří také cukr. Obvykle sáhnete po bílém cukru, který ale můžete také nahradit – například třtinovým nebo xylitolem. A proč se vyplatí do těsta přidat rum? Když koblížky budete smažit, absorbují menší množství tuku.

Koblihy se zdravější náplní

Pokud si připravujete vlastní marmelády s menším obsahem cukru, máte vyhráno. Koupit si je ale samozřejmě můžete také v obchodě, nebo si narychlo takovou náplň připravte sami (povařením čerstvého ovoce s minimálním množstvím cukru). Ovocné pyré můžete použít dokonce i zcela bez cukru, zejména v případě, že máte sladké ovoce, jako jsou například hrušky.

Jde to i bez tuku

Smažením dostanete do svých koblih obrovské množství kalorií navíc. Přitom postačí, abyste je místo do hrnce s olejem vložili do trouby. Takové koblihy mohou mít až o 100 kcal méně. Navíc tak můžete strávit méně času u plotny a koblížky nemusíte pořád hlídat. Stačí rozpálit troubu na 180 °C a nechat zde koblížky po dobu asi 15 minut. Nehrozí vám popáleniny od šplouchajícího oleje a výsledkem je zdravější verze koblih.

Zdroje info:

https://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/7,101460,17394576,Paczek_w_tlusty_czwartek___na_slodko__ale_tylko_od.html

https://jimezdrave.cz/recepty/podle-kategorie/zdravemlsani/celozrnne-koblihy-s-rebarborovym-dzemem-1805/

https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/jak-pect-koblihy-v-troube-jednoduchy-navod/

Foto: Pixabay