Je svařené víno zdravé? Oslaďte si jej zdravějšími alternativami

Svařené víno

Svařené víno neodmyslitelně patří k vánočním trhům. Je ideální na zahřátí. Vzhledem k tomu, že je alkoholické, neměli by jej pít řidiči, těhotné ženy ani děti. Existuje spousta verzí. V tomto článku se budete bavit o klasickém svařeném vínu, které se vyrábí z červeného vína, hřebíčku, skořice a cukru. Pokud se červené víno pije v omezeném množství, samo o sobě je prospěšné. Bohužel všechno může zkazit obrovské množství cukru, které do něj přidáváme.

Svařené víno zdravěji

Pokud chcete zdravější verzi svařeného vína, zkuste si jej připravit z následujících ingrediencí:

  • Hřebíček: má antioxidační a protizánětlivé účinky. Zvýrazní chuť svařeného vína.
  • Pomeranč: obsahuje vitamín C, může prospět imunitnímu systému.
  • Skořice: má protizánětlivé účinky, přispívá k rychlejšímu zahřání organismu, podporuje hubnutí.
  • Zázvor: ať už čerstvý nebo sušený, může přidat výraznější chuť. Má dezinfekční a analgetické účinky.
  • Med: má regenerační účinky, může pomoci od bolestech v krku a podrážděném hrdlu od kašle.

Svařené víno

Foto: Pexels

Víno a jeho zdravotní účinky

V omezeném množství může být červené víno prospěšné. Protože však obsahuje alkohol, je třeba jej užívat s opatrností. Odhaduje se, že denní spotřeba na člověka je: 200 ml červeného vína denně pro ženy a 400 ml pro muže. Při tomto a nižším množství můžete zaznamenat přínosy na svém zdraví. Tak například může snížit riziko srdečních onemocnění. Červené víno pomáhá udržovat HDL („dobrý“) cholesterol v krvi. Větší množství přijatého alkoholu je spojováno s těmito negativními účinky:

  • Alkohol, který pijete ve velkém množství víc, než 2 krát týdně, může být příčinou vzniku cukrovky druhého typu.
  • Nadměrné množství alkoholu vede ke zvýšení rizika ischemické choroby srdeční (a tím i ke zvýšenému riziku předčasné smrti).
  • Alkoholické nápoje jsou kalorické. Jejich pravidelná konzumace přispívá k obezitě.
  • Pravidelné pití alkoholických nápojů může vyvolat závislost. Alkohol je vysoce návyková látka.
  • Každodenní konzumace více než 30 g alkoholu (2 až 3 sklenice vína) zvyšuje riziko vzniku poškození jater (např. jaterní cirhóza).
  • Lidé konzumující velké množství alkoholu jsou náchylnější k depresím.

Zdroje info:

https://dietetycy.org.pl/grzane-piwo-grzane-wino/

https://www.researchgate.net/publication/334095949_Antioxidant_profile_of_mulled_wine

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6099584/

https://www.webmd.com/diet/supplement-guide-cinnamon

https://www.theguardian.com/science/2014/dec/30/science-magic-mulled-wine-recipe

Foto: Pexels