Jablečný ocet domácí

Jablečný ocet si můžete připravit i doma: Návod je jednoduchý

Pokud každoročně sklízíte jablka a hledáte nové recepty na jejich použití, nebo si prostě chcete užívat zdravotních výhod domácího jablečného octa, máme dobrou zprávu: nemusíte být odkázání pouze na produkty v obchodech! Jablečný ocet je možné vypěstovat i u vás doma z klasických jablek. Je to proces sice zdlouhavý, ale rozhodně stojí za vyzkoušení.

Příprava jablek

Na samotném začátku je potřeba připravit si jablka. Nejprve je omyjte a všechny otlačené, zkažené a červivé části vyhoďte. Jablka – klidně i neoloupaná – nastrouhejte nebo rozmačkejte na kousky. Odvažte si, kolik gramů jablečné drtě máte. Tuto drť pak přeneste do nějaké skleněné, smaltované nebo i dřevěné (sud) nádoby. Vše zalijeme převařenou vodou. Na každých 400 g drtě přijde 500 ml vody.

Jablečný ocetJablečný ocet: Foto Pixabay

Fermentace

To nejjednodušší máme za sebou. Nyní je čas, kdy je potřeba dochutit ocet, aby mohl započít proces fermentace. Na každý půllitr vody, tj. na 400 g jablečné drti, přidáme 50 g medu nebo cukru a pro urychlení i 5 g pekárenského droždí a 10 g suchého černého žitného chleba. Nyní nádobu přeneste do místnosti s teplotou 20 až 30 °C. Nezakrýváme ji a necháme ji na tmavém místě.

Péče o zalitou drť

Tím ovšem naše práce nekončí. Připravte si dřevěnou vařečku, kterou budete směs dvakrát až třikrát denně míchat. Je možné, že se vytvoří bílý, rosolovitý povlak. Ten není na škodu, prostě jej do směsi zamíchejte. Takto postupujte po dobu 10 dnů. Poté slijeme do pytlíku z gázy, který pořádně vymačkáme. Množství šťávy si odměřte, bude se opět přislazovat. Na každý litr šťávy přidejte 50 až 100 g medu nebo cukru. Poté, co sladidlo přidáte, je potřeba míchat tak dlouho, až získáte homogenní tekutinu (tj. nebude vidět krystaly cukru nebo kousky nerozmíchaného medu).

Druhá fáze fermentace

Je dobré nyní skladovat oslazenou šťávu ve skleněné nádobě (například ve větším skleněném demižonu). Její hrdlo přikryjte gázou. Nyní bude probíhat druhá fáze fermentace. V momentě, kdy se tekutina uklidní a získá jasnou, světlou barvu, máte hotovo. Takto získanou tekutinu ještě nepoužívejte, nechte jej odstát 40 až 60 dnů. Poté stočte plastovou trubičkou do lahví (při stáčení je dobré tekutinu filtrovat přes gázu). Ty pak těsně zazátkujeme a zalijeme voskem. Uchováváme je na suchém a tmavém místě.

Jablečný ocet před spaním

Ocet lze užívat nalačno každý den ráno, a to tak, že jej rozmícháte ve sklenici vody a osladíte medem. Jablečný ocet má mnohé zdravotní účinky, používá se na dobré zažívání, čištění ledvin, jako prevence před chorobami. Jablečný ocet užívá před spaním velká většina žen, které touží po štíhlé linii. Jablečný ocet by totiž měl zahnat chuť na sladké nebo hlad. Stačí si jednu lžičku smíchat se sklenicí vody a vypít. Jablečným octem můžete potírat také vyrážky na kůži.

Zdroje info: https://www.ceskatelevize.cz/porady/10744345634-kouzelne-bylinky/7629-recepty/3443-jablecny-ocet/
https://www.jimejinak.cz/domaci-jablecny-ocet-jak-ho-snadno-vyrobit-krok-po-kroku/

Jablečný ocet: Náhledové foto Pixabay

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *