Březový cukr jako alternativní sladidlo pomáhá nejen zubům

xytizol

Také se snažíte snížit obsah cukru ve vaší stravě, ale je to těžké, protože milujete dezerty? Existuje jedno prosté řešení, a tím jsou alternativní sladidla. A věřte nám, že sladidla skutečně nejsou ďábel, a to i přesto, že tak reaguje řada jedinců. Tedy, abychom byli přesní, přírodní sladidla nejsou špatná. Nesahejte po těch průmyslově vyráběných, jako je aspartam nebo cyklamát, navzdory tomu, že možná opravdu tato kategorie sladidel není takové peklo, když se používá střídmě.

Ale rádi bychom vám představili běžná sladidla jako volitelnou alternativu k obvyklému cukru. Všechna tato sladidla mají jedno společné. Sladí, ale mají mnohonásobně nižší obsah kalorií a méně sacharidů než cukr, takže s jejich použitím do sebe nedostáváte tuny kalorií. Konkrétně xylitol má ve stejném množství o 40 % méně kalorií a o 75 % méně sacharidů než cukr.

Březový cukr neboli xylitol

Xylitolu se navíc říká dřevný nebo březový cukr. Je to cukerný alkohol, který se běžně vyskytuje v přírodě, v ovoci a zelenině, ovsu a dalších surovinách. Všichni ho máme v těle, a to cca 15 gramů, které si náš trávicí systém denně vyrobí sám. Dříve se těžil z březového dřeva, ale nově se získává z rostlinné hemicelulózy. Xylitol se pro své pozitivní účinky na ústní dutinu přidává do zubních past a žvýkaček.

Zatím má dvě známé nevýhody: ve velkém množství má projímavé účinky a je škodlivý pro psy, takže si dávejte pozor, pokud svému mazlíčkovi poskytujete nějakou z vašich potravin. Způsobuje u psů hypoglykémii, a to má velmi špatné následky. Xylitol je ve státech EU běžně označován jako E967. Rovněž se jedná o éčko, o kterém je dobré vědět, ale není třeba se ho zbytečně obávat. Zároveň se xylitol v rámci EU nedává do kojenecké výživy.

Je vhodný pro diabetiky

Xylitol neovlivňuje hladinu cukru, takže je rozumný pro diabetiky. Ale i tak by si diabetici měli dávat pozor na množství, i když není tak nebezpečný jako běžný cukr.

xytizol 2
Foto: Pixabay

Přestože je to dobrá náhražka, neměli byste to s ní přehánět. Uživatelé se příliš neshodují na tom, zda a jak xylitol ovlivňuje střevní mikroflóru a zda je pravděpodobnější, že zvýhodňuje a urychluje vývoj zdravé střevní mikroflóry, nebo zda může způsobit její poškození.

Zdroje info: hlavnezdrave.cz, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5320817/

Náhledové foto: Pixabay