Jak na dokonale křupavé domácí hranolky – osvědčený trik šéfkuchařů a 3 nejčastější chyby
Jak na dokonale křupavé domácí hranolky – osvědčený trik šéfkuchařů a 3 nejčastější chyby. Pokud máte rádi brambory a čas od času dostanete chuť na pořádnou horu hranolek, pak zbystřete. Ony totiž ty domácí jsou přece jen o něco zdravější a leckdy i chutnější. Jenže udělat si doma křupavé, zlatavé hranolky, které nejsou gumové ani vysušené, to prostě bohužel není jen tak.
Ale nebojte se, není to žádná raketová věda. Stačí znát jeden fígl, co používají i zkušení kuchaři, a máte vystaráno.
Co (ne)dělat, když chcete dokonalé domácí hranolky
Hranolky by měly být zvenku krásně křupavé a uvnitř měkké a šťavnaté, aby se vám rozplývaly na jazyku. O tom ví každý, kdo tomuhle nevšednímu pokrmu přišel na chuť. Největší chybou bývá špatně nakrájená brambora, nedodržení teploty nebo doby smažení. To je taková „svatá“ trojice, která se pravidelně objevuje napříč všemi amatérskými kuchyněmi.
Pak máte na talíři buď vysušenou podrážku, nebo naopak bláto, co se rozpadá, jakmile se dotkne vidličky.
Foto: Pixabay
Domácí hranolky vyšvihne k dokonalosti ocet
A teď k tomu triku. Možná tomu nebudete věřit, ale na to, aby vám na talíř přistály perfektně připravené hranolky jako z restaurace, vám stačí obyčejný ocet. Přidáním dvou lžic octa do vody, ve které hranolky namáčíte (což je nutné, abyste se zbavili nežádoucího škrobu), docílíte toho, že se na nich během smažení vytvoří opravdu chutná a především křupavá krusta.
Ocet totiž zabrání nežádoucímu rozpadu škrobu a krásně uzavře povrch hranolku, takže přitom zůstane šťavnatý a měkký (pokud ho tedy ve fritéze neosmažíte takříkajíc do mrtva). A pokud chcete opravdu extra křupavé hranolky, můžete je jednoduše smažit dvakrát. Poprvé to udělejte krátce a na nižší teplotu. Poté je nechte vychladnout a poté je dosmažte na vyšší teplotě. Tohle dělají v lepších restauracích a výsledek stojí za to.
Zdroj: , https://thecozycook.com/homemade-french-fries, https://www.recipetineats.com/french-fries/, tojenapad.sk
Náhledové foto: Pixabay
Každý by se chtěl cítit skvěle. I já. Snažím se o to a některé zajímavosti ohledně zdraví vám prozradím ve svých článcích.