Strava proti návalům horka: Co jíst a čemu se vyhnout

Náhlé pocity horka jsou známy jako návaly horka. Cítíme silné vnitřní teplo, které se objeví bez ohledu na okolní teplotu. Často se projeví i zarudnutí kůže, pocení, zrychlený tep či úzkost. Signalizuje zdravotní problémy stejně jako menopauzu. U někoho se projevuje mírně, ale jiným výrazně komplikuje život.

Jídelníček hraje v tomto případě velkou roli. Některé potraviny působí podpůrně, ale jiné stavy zhoršují. Jak byste se tedy měly stravovat?

Fytoestrogeny – mějte přísun dostatku estrogenu

Fytoestrogeny jsou sice přírodní náhradou, ale i tak přispívají vašemu zdraví. Najdeme je v potravinách jako je:

  • Sója a tofu, tempeh, lněná a sezamová semínka
  • Cizrna, čočka a luštěniny

Ženy, které konzumují stravu bohatou na fytoestrogeny mají mírnější návaly. Je ale potřeba potraviny konzumovat pravidelně. Kromě toho je důležité udržovat zdravý mikrobiom. A proč to? Mikrobiom je nutný ke zdravému vstřebávání.

Omega-3 mastné kyseliny

Zánětlivé procesy v těle návaly horka zhoršují. Právě omega-3 kyseliny regulují zánětlivé procesy. Kromě toho podporují hormonální rovnováhu. Konzumovat můžete lososa, sardinky, makrelu, chia semínka nebo vlašské ořechy. Přičemž ryba by měla na talíři být 2x do týdne.

Přijímejte dostatek vlákniny a omezte cukr

Hormonální výkyvy silně zasahují i do hladiny cukru v krvi. Vyhýbejte se proto sladkostem, bílému pečivu a sladkým nápojům. Raději dejte přednost celozrným produktům, zelenině a luštěninám. Pomohou vám stabilizovat hladinu glukózy a tím i vaši pohodu.

Foto: Pixabay

Hydratace a omezení kofeinu

Káva a černý čaj rád odvodňuje tělo. Kofein k tomu všemu zvyšuje srdeční tep a tělesnou teplotu. Což vede jen k tomu, že jsou návaly horka mnohem intenzivnější. Z tohoto důvodu sáhněte spíše po mátovém nebo šalvějovém čaji. Mají přirozený chladivý účinek a příjemnou chuť.

Zrovna tak omezte alkohol a kořeněná jídla. Alkohol zvyšuje prokrvení a vyvolává noční pocení. Zvláště, když jeho míru přesáhnete. Pálivá jídla zase přispívají ke zvýšení tělesné teploty. Místo toho do těla doplňujte vitamín D a vápník než škodlivé látky.

Zdroje info: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC2765999/, https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9812421/

Náhledové foto: Pixabay