S těmito potravinami nikdy nekombinujte vejce

Vejce

Vejce jsou zdravou součástí našeho jídelníčku. Tytam jsou milné názory o jejich škodlivosti, protože zvyšují cholesterol v krvi. Naopak jsou zdravým zdrojem bílkovin, aminokyselin a vitamínů skupiny A a B. Jelikož vejce obsahují minimum sacharidů, jsou skvělou volbou při redukčních dietách. V případě jejich konzumace ovšem volte vhodnou kombinaci s jinými potravinami. Ne všechny jsou totiž žádoucí a mohou náš organismus zatížit.

Vzdejte se pravé anglické snídaně

Sice se říká, že snídaně je nejdůležitější jídlo dne a měla by být tedy vydatná. Vyvarujte se ale konzumace klasické snídaně po anglicku. Ta zahrnuje smažená vejce, slaninu, fazole a párky. Tyto dobroty si většinou dopřáváme na dovolené v rámci tzv. švédských stolů. Pokud nejste na takovou nálož kalorií zvyklí, může vám vydatná snídaně způsobit nepříjemné zažívací potíže. Zmíněné potraviny jsou navíc bohaté na bílkoviny a tuky. To je sice rychlý přísun energie, který velmi rychle vyprchá a díky tomu se pak budeme cítit unavenější.

Nekombinujte čaj a vejce

Vejce v různých podobách si v mnohých případech dopřáváme ke snídani, k níž patří samozřejmě i čaj. Tato kombinace ovšem není příliš vhodná, protože může způsobit zácpu a křeče břicha. U vyvážené snídaně s vejci se vyvarujte konzumace sójového mléka, které obsahuje trypsin. Ten totiž snižuje výživovou hodnotu vajec.

Čaj

Foto: Pixabay

Další nevhodné kombinace potravin s vejci

Velmi nebezpečná může být kombinace vajec s cukrem při vysokých teplotách. Nejedná se sice o častý případ, ale v tomto případě může dojít ke glykolýze, která ničí aminokyseliny ve vejcích. Takováto kombinace může v extrémním případě vést až ke změnám srážlivosti krve a vzniku trombózy. Nepříjemné zažívací problémy nám způsobí například kombinace vajec a králičího masa, mléka nebo sýrů. Vejce konzumujte vždy přiměřeně uvařená.

Zdroje info: www.ireceptar.cz, https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10304460/

Náhledové foto: Pixabay