Rajčata překvapí obsahem látek prospěšných pro zdraví

V letních měsících je na vrcholu sezóna rajčat. Bohaté sklizně domácí úrody jsou samozřejmě nejlepší možností. I rajčata koupená na trhu, nebo v obchodě z blízkých lokálních zdrojů však udělají dobrou službu. Jde o zeleninu, která je bohatá na celou řadu prospěšných látek. Pravidelná konzumace rajčat tak může poměrně výrazně ovlivnit zdraví a to hlavně pozitivním směrem.

Antioxidanty a vitamíny

Rajčata jsou výborným zdrojem antioxidantů, což jsou látky, které obecně pomáhají bojovat proti oxidativnímu stresu. Konzumace takových potravin chrání buňky před negativními vlivy stárnutí, ale například i proti rychlejší tvorbě vrásek a podobně. Mezi antioxidační látky obsažené v rajčatech patří především celá řada vitamínů. Jde o vitamín C, E, B. Dokonce ve zhruba 300 gramech čerstvých rajčat získáte množství odpovídající doporučené denní dávce vitamínu C. To už je pořádná dávka pro podporu organismu.

Minerály a další zajímavé látky

Kromě vitamínů obsahují rajčata i celou řadu dalších prospěšných látek. Jedná se například o lykopen nebo karoten. Tyto látky mohou mimo jiné pomáhat i pro zdravé opálení a lepší tvorbu melaninu v kůži. Kromě toho může mít lykopen pozitivní vliv na zdraví srdce a cév, kdy udržuje v normálu hladinu cholesterolu. Díky svému přirozeně močopudnému působení pomáhají rajčata také se zdravím ledvin. Z pohledu obsahu minerálů obecně jsou rajčata také velmi zajímavá. Obsahují hodně draslíku, fosforu nebo hořčíku. Najdeme v nich také mangan, sodík a menší množství vápníku.

Foto: Pixabay

Kombinace s tuky

A jak rajčata správně jíst, aby se využilo co možná nejvíce prospěšných látek? Základem jsou kvalitní rajčata, která se nechají dozrát na rostlině. Potom je vhodné k rajčatům přidat i zdroj tuků, jako jsou například olivový olej, sýr nebo tučnější ryba, ke které jsou rajčata přílohou. Díky tukům se lépe zpracují provitamíny A. Na škodu není ani tepelné zpracování, po kterém u rajčat stoupá využitelnost lykopenu.

Zdroj: https://itesco.cz/hello/clanek/rajcata-pro-zdravi-pomohou-srdci-ocim-i-vlasum/17972/ a https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-vyzive/Rajce-je-uznavana-leciva-potravina.-Zasadne-prospiva-zdravi__s10010x10588.html

Náhledové foto: Pixabay