Ořechové máslo je nejen zdravé, ale pomůže i s hubnutím
Jste milovníkem klasického másla? Pak si zkuste místo něj vytvořit zdravou variantu, díky níž nebude mít výčitky svědomí ani při dietě. Potřebovat k tomu budete vlašské ořechy. Vznikne tak zdravá pochoutka, kterou si můžete dopřát na svačinku nebo máslo použijte pro přípravu některých teplých pokrmů. Jeho konzumace dokonce pomáhá redukovat váhu.
Příprava ořechového másla
Ke zdravé pochoutce potřebujete vlašské ořechy, které rozložte na plech a pečte ve vyhřáté troubě na 160 stupňů Celsia po dobu asi 15 minut. Ořechy krásně zhnědnou, díky tomu se uvolní oleje a chuť másla bude výraznější. Poté ořechy vložte do mixéru a pořádně rozmixujte na hustou pastu. Přidat můžete i špetku himalájské soli, která prodlouží trvanlivost másla. Pokud by se vám výsledná pasta zdála být příliš hustá, přidejte trochu olivového oleje. Máslo skladujte v uzavíratelné sklenici v ledničce.
Foto: Pixabay
Přínosy ořechového másla pro zdraví
Tato zdravá pochoutka je bohatá zejména na vitamín B6, rostlinné tuky, proteiny a minerály jako je hořčík, železo, mangan a vápník. Zdravé tuky dodávají tělu energii a dobře zasytí. Pomohou tak regulovat neovladatelné chutě na sladkosti. Máslo má málo kalorií, a proto se velmi dobře hodí jako pochoutka v boji proti nadbytečným kilům.Vlašské ořechy jsou významným zdrojem vlákniny. Stabilizují tak hladinu cukru v krvi a pomáhají správnému trávení.
Jak máslo používat?
Vzhledem k tomu, že se jedná o náhražku klasického másla, můžete jej použít jen tak k namazání na celozrnné pečivo. Ořechové máslo je ideální jako přísada do nejrůznějších omáček a dipů. Dále ho lze přidat do ovesné či rýžové kaše nebo do zdravého chia pudinku. Výborně bude chutnat namazané na vafle a palačinky. Ořechové máslo je vhodné jako součást moderního lowcarb a keto stravovacích trendů.
Zdroje info: www.ireceptar.cz, https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6682967/
Náhledové foto: Pixabay
