Obličej o vás prozradí leccos. Třeba i to, co jíte
Tvář jako zrcadlo tvého jídelníčku: poznáš, co v jídle přeháníš? Obličej umí prozradit, jestli holdujete cukru, mléku nebo třeba vínu. Stačí se podívat do zrcadla! Věděli jste, že nadbytek mléka může zanechat pod očima tmavé kruhy a sladkosti vám klidně přimalují vrásky? Nejde o nic nového – už starověcí léčitelé věřili, že tvář odráží zdraví našich orgánů.
Obličej s vráskami a zarudnutím = hodně vína
Pokud si často dopřáváte víno, můžete na svém obličeji pozorovat vrásky nebo zarudnutí mezi očima. Pokleslá víčka? Běžný doprovod. A co rozšířené póry? Také! Známkou je i suchá a dehydratovaná pleť a červené tváře a nos. Pozor také na hluboké rýhy kolem úst! Stejné stopy ve tváři vám přičaruje také gin, rum nebo prosecco. Alkohol totiž dehydratuje pleť, a tak zvýrazní vrásky, které by jinak zůstaly pod povrchem. Stačilo by na chvíli skleničku odložit a pleť by se sama začala napojovat a vyhlazovat.
- Alkohol ale obsahuje i hromadu cukru! Cukr ničí kolagen, který udržuje pleť pružnou a mladistvou.
- Jak dlouho se vzdát alkoholu? Tak na tři týdny! Tělo potřebuje asi 21 dní, aby se dalo do rovnováhy. Pak si víno dopřejte spíš výjimečně.
- Když už, vyberte si víno s nižším obsahem cukru: Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Merlot nebo Pinot Noir.
Vrásky pod očima a na čele, tenká pokožka = příliš mnoho cukru
Kromě již popsaných příznaků může jít i o zašedlou pokožku s tmavými skvrnami. Unavený vzhled? Jen další doprovodný jev. Proč to nastává? Cukr oslabuje kolagen a způsobuje glykační stres, který pleť ničí zevnitř. Glukóza se nalepí na kolagen a elastin a ty už nejsou tak pružné a ztvrdnou. Pokud navíc máte skvrny, pupínky nebo vrásky na čele, je to už vykřičníkem: sladíte až příliš!
- Zbavte se jednoduchých cukrů (sušenky, sladkosti, čokoláda).
- Pozor na pečivo z bílé mouky!
- I snížení příjmu sladkého na polovinu udělá divy!
Oteklá oční víčka a váčky a tmavé kruhy pod očima = mléčný obličej
Tyto příznaky doprovází také bílé pupínky na bradě. Mléčný obličej způsobují sýry, jogurt, smetana, máslo nebo samozřejmě mléko. Jak stárneme, tělo postupně ztrácí enzymy, které pomáhají trávit laktózu – cukr obsažený v mléce. Cítíte se po jídle mléčného nafouknutí? Říháte nebo je vám dokonce nevolno? Možná byste měli s laktózou šetřit! A proč zrovna brada? Zde se projevuje hormonální nerovnováha, kterou může způsobit i mléko (obsahuje hormony a chemikálie – například ty, které se dávají kravám do stravy).
- Zkuste 21denní mléčnou pauzu, aby se ukázalo, zda váš problém spočívá právě v mléce!
Pigmentové skvrny, zarudnutí na tváři a otoky = příliš moc lepku
Lepek, bílkovina z pšenice, žita, ječmene nebo ovsa, je běžnou součástí pečiva, těstovin i cereálií. U některých lidí ale vyvolává nečekané reakce – od nafouknutého břicha po nafouklý obličej. Máte pocit, že je to i váš problém?
- Dejte si na 21 dní pauzu od lepku.
- Místo toho si dopřejte více vlákniny, zeleniny a hodně vody.
Zdroje info:
https://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/7,107103,19211904,jaka-dieta-taka-twarz-wyglad-twojej-twarzy-zdradzi-czego.html
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20620757/
Foto: Pexels