Lilek

Lilek: absorbuje tuky a obsahují spoustu vitamínů

Pokud toužíte po štíhlé postavě, měli byste se zaměřit zejména na úpravu jídelníčku. Řada lidí má tendence radikálně zmenšit porce, avšak problém je v tom, že se také připravují o prospěšné živiny. Ty tělo potřebuje ke každodenním činnostem. Pokud chcete hubnout správně, bez vedlejších projevů, jako je například únava, měli byste se zaměřit na konzumaci takových potravin, které vám poskytnou vše potřebné. Zkuste do svého jídelníčku zařadit potraviny, jež absorbují tuky.

Lilek

Lilek je zelenina (technicky se jedná o ovoce – plod se vyvíjí z květu), kterou s oblibou používáme například při grilování. Je skvělý, protože jej můžete použít na přípravu celé řady pokrmů, a přitom to netrvá dlouho. Vyvarovat bychom se měli jeho smažení na oleji či tuku, protože v takovém případě je schopen nasáknout ho příliš velké množství. Pokud jej připravíte grilovaný, vařený nebo pečený jen s minimem tuku, můžete svůj jídelníček obohatit o esenciální vitamíny a minerály.

Grilovaný lilek

Foto: Pixabay

Nutriční obsah lilku

Základem lilku je voda. Kromě toho obsahuje také vlákninu a vitamíny skupiny B. Mimo to se může pochlubit skvělou vlastností: absorbuje tuky! To je skvělá zpráva pro ty, kteří chtějí zhubnout. Bohužel se nejedná o zeleninu, kterou bychom si mohli dopřát syrovou (podobně jako třeba brambora). Po tepelné úpravě dochází k neutralizaci solaninu, látky, která může způsobit zažívací potíže.

Pozor na olej

Pokud smažíte olej na pánvi, používejte minimum oleje. Můžete jej také nahradit sezamovou pastou – což je surovina, která se na Středním východě často používá v kombinaci s lilkem. Sezamová pasta obsahuje mnohem méně kalorií, než stejné množství oleje. Je také možné je polít horkou slanou vodou a poté je nechat osušit na papírovém ručníku – díky tomuto opatření nebude absorbovat olej. Stejně tak pomáhá, když lilek necháte před tepelným opracováním „vypotit“ – nakrájejte jej na plátky a nasolte z obou stran. Po několika minutách (15 až 20) jej osušte papírovým ručníkem. Poté můžete začít vařit.

Snižte množství tuku

Prostřednictvím oleje, který vložíte do rozprašovače, můžete snížit množství oleje, který používáte. Díky rozprašovači se totiž menší množství oleje rozprostře po větší ploše. To se týká nejen přípravy lilku, ale také u smažení obecně. Pokud si myslíte, že vaše jídlo nebude chutnat dobře, snížíte-li množství tuku, zkuste jej nahradit rajčatovou omáčkou nebo vývarem, které můžete přidávat do téměř jakýchkoli jídel.

Zdroj: https://www.exquis.ro/nutritionistul-mihaela-bilic-recomanda-alimentul-care-absoarbe-grasimile-si-este-bogat-in-vitamine/

Foto: Pixabay

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *