claudio-schwarz-purzlbaum-Swz1dPs5SJ4-unsplash

Jak na salmonelózu? Nepříjemné střevní onemocnění umí pořádně potrápit

S příchodem léta, jež za chvíli zaklepe na dveře, opět nastává čas grilování, konzumace točených zmrzlin a rychlého občerstvení na rodinných výletech. To ovšem s sebou přináší zvýšené riziko onemocnění salmonelou. Jak se proti němu bránit?

Salmonelám nevadí ani mráz

Střevní bakterie salmonely jsou v našem životním prostředí poměrně hojně rozšířené, a to zejména mezi hospodářskými zvířaty, jež velmi často bývají jen bezpříznakovými přenašeči nemoci. Proto je nebezpečná konzumace potravin špatně tepelně opracovaných, případně nedostatečná hygiena při jejich přípravě. Salmonely jsou jednobuněčné organismy, dosud bylo popsáno na dva tisíce různých druhů. Jednou z jejich základních vlastností je schopnost se velmi rychle množit, odkud pramení i jejich velká nebezpečnost.

Jen pro vaši představu – když vezmeme jedno vejce uskladněné při 20 °C dva dny, tak zatímco na počátku obsahovalo jen 10 buněk salmonel, což člověka nijak neohrožuje, po dvou dnech na povrchu vejce objevíme již několik miliard salmonel.

Při teplotách nad 45 °C a pod 10 °C se schopnost salmonel množit poněkud snižuje, ale zajímavé je, že mráz jim nevadí. Mohou tedy přežívat i na mraženém mase.

Volská oka. Foto: Pixabay

Které potraviny je možné zařadit mezi rizikové?

Salmonelou nejčastěji kontaminované je drůbeží maso – slepičí, kuřecí, kachní i krůtí. Objevuje se i na povrchu skořápek vajec, v syrových vaječných produktech (majonézy, krémy do moučníků), v mletém vepřovém mase, rybách, zvěřině i měkkýších. Proto je vhodnější používat kupovanou majonézu než připravovanou doma ze syrových vajec.

Při nákupu potravin je třeba důsledně oddělovat maso od ostatních produktů. Důležité je také dbát na důkladné propečení masa, zejména toho drůbežího až ke kosti. Vejce je lepší konzumovat vařená alespoň po dobu 12 minut, méně vhodná příprava jsou vejce na hniličku, nepropečená volská oka, nebo vejce na měkko. Salmonely totiž ničí teplota nad 75 °C a více po dobu minimálně 15 minut.

Při přípravě masa v kuchyni je nutné dbát na hygienu a skořápky od vajec, obaly od masa či zbytky mouky a vajec z obalování řízků raději hned vyhodit do koše. V čistotě je třeba uchovávat i kuchyňské zařízení včetně nádobí a nožů a nezapomínat i na čistotu rukou.

Zdroj info: wikipedia.org

WC. Náhledové foto: Unsplash

Zdraví je velmi důležité. Co mu prospívá a co ne? Některé zajímavé tipy se vám pokusím nabídnout.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *