Konzumujte zeleninu jako naši předkové a nemoci se vám vyhnou
V zimním období je zvýšené riziko nemocí a nachlazení. Pokud chcete být zdraví jako řípa, je nutné pravidelně konzumovat čerstvé ovoce a zeleninu. Denní přísun by měl být až 500 gramů. Zvláště vhodné druhy zeleniny jsou bohaté nejenom na vitamíny, ale také na důležitou vlákninu, která podporuje naše trávení.
Zvolte vhodnou zeleninu
Milujete saláty, rajčata a papriky? Díky supermarketům si je můžete dopřát i v zimě, ale tyto druhy vám v chladném období nedodají potřebné vitamíny a energii. Křehká zelenina se lépe hodí pro jaro a léto. V zimě volte druhy, které rostou pod zemí nebo těsně nad ní. Jejich zpracování vám sice zabere trochu více času, ale na druhou stranu si tak příjemně vyplníte dlouhé zimní večery.
Ideální je kulatá zelenina
Naše babičky věděly o pozitivních přínosech tzv. kulaté zeleniny, která roste pod zemí. Jedná se především o mrkev či celer. Za superpotraviny jsou dnes považovány červená řepa a zelí. Jsou totiž plné vitamínů a antioxidantů. Jejich pravidelná konzumace je prevencí nejen před sezónními, ale také nádorovými onemocněními. Celer působí proti zánětům a příznivě ovlivňuje naše zažívání. Oblíbená mrkev je nejen zdrojem vitamínu A, který má pozitivní účinky na náš zrak. Dokáže harmonizovat celý náš organismus. V zimě si můžeme pochutnat i na zásobách dýně, jenž má zklidňující účinky na žaludek.
Foto: Pixabay
Fermentovaná zelenina jako vitamínová bomba
Dokonalým způsobem skladování zeleniny je fermentace neboli proces kvašení. Jedná o velmi oblíbený způsob, který je známý už po staletí. Proces kvašení spočívá v tom, že se organické látky přeměňují na jednodušší látky díky účasti mikroorganismů a jejich enzymů. V domácích podmínkách lze jednoduchým způsobem fermentovat zelí nebo kořenovou zeleninu. Tyto produkty jsou pak přímo nabity vitamíny.
Zdroje info: https://www.ireceptar.cz/zdravi/zelenina-proti-chripce/, https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10777956/ https://fresh.iprima.cz/kvaseni-neboli-fermentace-tipy-navody-i-recepty,
Náhledové foto: Pixabay
