Kapusta jako superpotravina umí pomoci našemu zdraví
Známe ji pod různými názvy. Někdo ji říká kel, kadeřávek nebo brukev. Ukrývá v sobě mikroživiny a minimum kalorií, což z ní činí jedničku mezi superpotravinami. Už samotné pěstování kapusty sahá až k Egypťanům. A ve středověku znali a využívali její účinky na organismus. V současnosti se pěstuje po celém světě. Avšak nejvíce ji najdeme v Evropě, tedy i u nás.
Co přesně kapusta nabízí a proč byste na ni neměli zapomínat?
Kapusta je nabitá vitamíny A, C nebo K. Vitamín A přispívá ke zdraví očí a pokožky. Vitamín C naproti tomu posiluje imunitní systém. A vitamín K? Ten je klíčový pro srážlivost krve a zdraví kostí. Už malá porce čerstvé kapusty dokáže pokrýt denní dávku vitamínů!
Kadeřavá kapusta je známá i pro své antioxidanty. Zejména quercetin a kaempferol bojují proti oxidačnímu stresu. A proč proti němu bojovat? Protože je spojován se vznikem chronických nemocí! Nemyslíme jen cukrovku, ale i rakoviny a srdeční choroby. Antioxidanty rovněž zpomalují stárnutí buněk a chrání mozek.
Dávka kapusty pro zdravé srdce
Kapusta obsahuje vlákninu, draslík a omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají srdci. Draslík především ovlivňuje krevní tlak, načež vláknina snižuje LDL hladinu. Pravidelnou konzumací kapusty tak předejdete srdečně cévním onemocněním.
A když si přiblížíme ještě jednou vlákninu, jistě vás nepřekvapí, že dokáže více. Vláknina je důležitá při trávení a pro správné trávení. Zároveň vám dopomůže k pravidelné stolici a zajistí zdravou střevní mikroflóru! Co už možná moc lidí neví je, že kapusta disponuje i určitým množstvím síry. I ta je důležitá pro organismus. A to proto, že detoxikuje procesy v játrech.
Kapusta v kuchyni
Protože je nízkokalorická a opravdu dobrá, není těžké ji zařadit do jídelníčku. Existují asi stovky způsobů jak a s čím ji připravit. Mezi ně se řadí smoothie, saláty, dušená příloha nebo křupavé chipsy. Kombinovat ji můžete s masem, luštěninami a obilovinami. Její příprava není zdlouhavá ani složitá.
Zdroje info: https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-cabbage, https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6109504/
Náhledové foto: Pixabay