Jarní zelený chřest: Vitamínová bomba na talíři
První úroda chřestu vzbuzuje netrpělivé očekávání kuchařů. Jeho zpravidla nastává v polovině dubna. Ale záleží na počasí, jak se mu bude dařit. Proč je ale chřest tak oblíbený? Jde o víc než jen o jeho netypický vzhled! Stává se z něj luxusní plodina s vysokými nároky a nízkou trvanlivostí. Ke spotřebiteli se musí dostat maximálně do 36 hodin od sklizně. Již od starověku si lidé na chřestu pochutnávali. A dnes se mu připisují mimořádné léčivé vlastnosti.
Chřest patří na jarní jídelníček
Mladé výhonky rostou nad zemí a při zpracování jej není snadné oloupat. Pro nás je důležité, že je plný vitamínů a antioxidantů. Rovněž obsahuje minerály – především hořčík, draslík nebo vápník. Jeho složení tak pozitivně ovlivňuje imunitu, kosti i cévy. Díky vláknině podporuje trávení i detoxikaci! A co víc, udržuje hladinu cukru a cholesterolu.
Zdravotní benefity, které vás potěší
- Detoxikace a trávení – vláknina v chřestu podporuje peristaltiku. S tím souvisí i činnost střev, díky čemuž vám nehrozí zácpa nebo nádory.
- Draslík a hořčík posiluje kardiovaskulární systém
- Selenium s vitamínem K má protirakovinné účinky
- Vitamín B6 a kyselina listová zlepšuje náladu a funguje jako afrodiziakum
Jak poznáte kvalitní surovinu?
Zelené výhonky mají mít sytou barvu. Především musí být pevné a jejich hlavičky uzavřené. Bílý chřest má pak silnější slupku. Dokonale čerstvý a zralý chřest při ohnutí praskne. A začne z něj vytékat míza. Pokud chcete chřest doma uchovávat, pak jedině ve vodě v lednici. Každopádně ho co nejdříve zkonzumujte.
Sezóna nikdy netrvá věčně
V Česku bývá sezóna chřestu od poloviny dubna do konce června. Na trhu najdete domácí produkci, ale i z dovozu. Na dovoz si dávejte pozor, protože není až tak dobrý. Využívejte místa jako je Zelný trh v Brně, kde koupíte to nejlepší od našich farmářů. Přeci jen, ne nadarmo se říká – zlaté české ručičky.
Zdroje info: idnes.cz, denik.cz
Náhledové foto: Pixabay