Jak si vychutnat víno, aby skutečně pohladilo všechny smysly

Víno

Není víno jako víno – to určitě uzná každý, kdo už měl tu pochybnou čest s víny té nejnižší kategorie. Na druhou stranu nás mnohdy mohou zklamat i opravdu drahá vína – nebo taková, která se luxusně jen tváří.

My vám proto dnes poradíme, jak kvalitní vínokvalitní víno poznat. A také s tím, jak si ho co nejlépe vychutnat. Víno umí být i dobré pro zdraví, ovšem ne tehdy, pokud pijeme vinné patoky pochybného původu. A na co se tedy dívat především?

Soustřeďte se na to, jak víno chutná

Vůbec nezáleží, zda máte víno od souseda, z vyhlášeného vinařství nebo ze supermarketu. Jeden základní ukazatel kvality tu zůstává. A tím je chuť. Ale nyní nebudeme zkoumat zda je víno kyselé, sladké, polosuché apod. Soustředíme se výhradně na to, jak dlouho se vám chuť udrží v ústech.

Alkohol

Foto: Pixabay

Nejde o žádný tvrdý destilát typu whiskywhisky, kdy si mnozí fajnšmekři vychutnávají její kořeněný doušek i po desítky minut. Chuť vína vyprchá mnohem rychleji. Přesto by se však na jazyku měla udržet alespoň 30 vteřin. Jde o tzv. dlouhý odchod nebo také finále. A každé kvalitního víno by ho mělo mít. Pokud jím to vaše nedisponuje, půjde rozhodně o produkt nižší kategorie.

Víno musí vonět 3x jinak

Překvapivé, ale je to tak. Vy však musíte zjistit, jak se ke všem typům vůně dostat. Kroužení sklenkou je až druhým krokem. Tím prvním je přičichnutí ke sklenici hned poté, co je do ní víno nalito. S jeho hladinou se snažte nehýbat. Jinak by vám rychle zmizely všechny prchavé vůně bylinek a citrusů.

Zakružte až poté a pátrejte po aromatických silicích a vonných olejích, jež se uvolňují později. A poslední přičichnutí si nechte až na dobu, kdy ze sklenice vypijete poslední lok. Tehdy vám víno ukáže, v jakých sudech zrálo a jaké aroma získalo v průběhu skladování. Takže opravdu dobré víno nesmí vonět stále stejně, to si pamatujte.

Náhledové foto: Pixabay

Každý by se chtěl cítit skvěle. I já. Snažím se o to a některé zajímavosti ohledně zdraví vám prozradím ve svých článcích.