Baristka odhaluje tajemství té správné kvality kávy

Ale i zvyklosti Čechů a to nejenom v rámci republiky, ale také například co do pohlaví. Vyzpovídali jsme M. Matúšovou ze Zlatého Zrnka. A co jsme se dozvěděli?

Jak se liší preference mužů a žen? Lze v této oblasti vysledovat nějaký „vzoreček“?

Je všeobecně známým faktem, že chuťové preference v těchto skupinách dost odlišují. „Podle toho, jakou kávu u nás pijí a kupují, bych řekla, že ženy mají rády zajímavější chutě a umí ocenit kávy s původem. Naopak muži mají raději chutě jednodušší.“

To je velmi zajímavý fakt, za nímž stojí pravděpodobně rozdílná fyziognomie. Možná to nevíte, ale ženy mají v celkovém součtu více chuťových pohárků než muži a dokáží tedy rozeznat více chuťových odstínů. Většině mužů tato dovednost chybí a i proto preferují většinou chutě robustnější – zejména tedy kávové směsi, ve kterých dominuje zejména výrazná robusta.

Zdroj obrázku: Zlatezrnko.cz

Arabika vs. robusta. Opravdu je tradiční dělení kávy správné?

„Součástí naší kávové kultury je přesvědčení, že Arabica je ta dobrá káva a Robusta je nějaká méně zdařilá odrůda,“ pokračuje ve vysvětlování baristka. Ovšem věci se mají trochu jinak. “Nejsou to dvě odrůdy, ale dva druhy kávy a hlavní rozdíl mezi nimi je v počtu chromozomů.“ A počet? Arabika vám jich může nabídnout hned 44, proto doslova hraje chutěmi (v odborných materiálech se můžeme dočíst, že Arabica může mít až 1 500 různých druhů chutí). Oproti tomu Robusta vedle ní vypadá jako chudší sestřička. Má totiž jen 22 chromozomů, což znamená i méně chutí. I tak však nejde o zanedbatelné číslo, množství chutí se odhaduje asi na 400. Ovšem nejde o jediné rozdíly, Robusta má také oproti Arabice nižší kyselost a více kofeinu.

„Jedna není kvalitnější než druhá,“ doplňuje Monika Matúšová „Nekvalitní Arabica může chutnat stejně špatně jako nekvalitní robusta.“

Věděli jste, že: káva je vlastně ovoce? Kávová zrnka dozrávají v plodech, které nazýváme kávové třešně a mohou se pyšnit velmi lahodnou chutí.

Co říkáte na terminologii kávy? Patříte také k zastáncům „správné výslovnosti?“

„Ani v Itálii nejsou jednotní, co se týče přesných názvů různých velikostí káv. Na severu Itálie si ji domácí objednávají pod úplně jiným pojmenováním než na severozápadě a pod jiným na jihu. To není problém. Podle mě je důležitější umět rozeznat kvalitně připravenou kávu od nekvalitní.“

Zdroj obrázku: Zlatezrnko.cz

Umíte to také? Prozradit vám to může třeba barva pěny. Je-li příliš světlá, káva je podextrahovaná. Pomoci může její jemnější umletí i větší množství vložené do páky. Naopak příliš tmavá pěna značí příliš velkou hrubost mletí i přeplnění páky. Samotná zrna pak určitě nesmí být černá a mastná, a samozřejmě ani flekatá nebo jakkoliv jinak poškozená. V kavárně si všímejte také celkově čistoty. Je-li špinavá tryska od mléka, pak na vás velmi pravděpodobně čeká stejná katastrofa i uvnitř, což se nutně na kvalitě a chuti kávy musí projevit.

Co byste ještě měli vědět?

„Lidé se nás stále ptají, jak si mají svůj kávovar doma nastavit. Snažíme se jim co nejlépe poradit a připomínáme také, že i ten nejlepší mlýnek se po čase ztupí a i ten nejlepší kávovar bude mít po čase zanesené trubky, takže vyžaduje údržbu. Ale ještě důležitější je čerstvost kávy,“ dodává na závěr Monika Matúšová.

Jinými slovy – nikdy si nekupujte příliš kávy do zásoby. Vyhněte se výprodejům zásob s končící trvanlivostí a vše se snažte pokud možno umlít přímo před konzumací. A pozornost věnujte také mlýnku a údržbě. Bez toho to totiž zaručeně nepůjde.

Zdroj náhledového obrázku: Zlatezrnko.cz

Každý by se chtěl cítit skvěle. I já. Snažím se o to a některé zajímavosti ohledně zdraví vám prozradím ve svých článcích.