S kuřecím masem v kuchyni: Opatrnost při jeho přípravě je na místě

K oblíbeným dietním masům to kuřecí bezesporu patří. Dají se z něho připravit chutné minutky, grilovat ho i péct a dusit. Při jeho zpracování bychom však měli dbát zvýšených hygienických pravidel, protože může být nositelem bakterie zvané salmonela, jež způsobuje nepříjemné průjmy. Jak na to?

Zdraví prospěšná potravina

Kuřecí maso, když je dobře připravené, se na jazyku jen rozplývá. Díky nízkému procentu tuku a vysokému obsahu bílkovin se řadí k velmi zdravým druhům masa, které je lehce stravitelné. Najdeme v něm také minerální látky – fosfor, draslík, hořčík, železo, selen, a vitamíny B5 a B6. Není třeba se proto obávat jeho konzumace při držení redukční nebo některé šetřící diety.

Z obchodu s masem hned domů

V kuchyni je nutné pracovat s kuřecím masem obezřetně. Může být totiž nositelem bakterie salmonela, jež způsobuje infekční průjem. A začít je nutné už při jeho nákupu. Zvláště v horkých dnech byste měli být na pozoru a nenechávat chlazené maso v rozehřátém automobilu příliš dlouho. Mohlo by dojít k rozmnožení nežádoucích bakterií. Z obchodu je proto vhodné jet s čerstvým masem co nejdříve domů a uložit ho v ledničce.

Jak správně rozmrazovat kuřecí maso?

Pozor byste si měli dávat i při rozmrazování kuřecího masa. V nabídce obchodů je maso již porcované na jednotlivé druhy – prsní řízky, steaky, kuřecí křídla, horní stehna a podobně. Je to pohodlné, protože odpadá často zdlouhavé vykosťování. Maso si můžeme nakoupit do zásoby a uskladnit v mrazáku, a mít ho tak kdykoliv po ruce. Víte, jak správně maso rozmrazit? Někdo používá funkci rozmrazování v mikrovlnné troubě. Ovšem lepší variantou je vytáhnout maso z mrazáku a nechat ho přes noc v lednici.

Příprava kuřecího masa na vaření

Při kuchyňské práci s kuřecím masem je na místě dodržovat přísná hygienická pravidla. Zde více než jindy platí, že po zpracování masa na kuchyňské prkénku je nutné ho řádně omýt, než bude připravené k dalšímu použití.

Salmonelu je možné chytnout také z nedostatečné tepelné úpravy masa. Zde nic neurychlíte, maximálně tak nákazu nepříjemnou bakterií. Syrové kuřecí se rozhodně nevyplatí konzumovat. Při přípravě ho tedy důkladně provařte, propečte, grilujte nebo uduste a dobu zpracování určitě nezkracujte.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com

Zdraví je velmi důležité. Co mu prospívá a co ne? Některé zajímavé tipy se vám pokusím nabídnout.