Definitivně rozřešeno: můžeme se konzumací mandlí otrávit? A kolik bychom jich museli sníst

Mandle

Mandle bychom prý neměli jíst s oněmi hnědým slupkami, protože nám při konzumaci hrozí vážné zdravotní obtíže. Ale je tomu skutečně tak, nebo se jedná již o dávno vyvrácené tvrzení?

Pro začátek bychom měli vědět, že existují dva druhy mandlí – sladké a hořké. S těmi hořkými se na trhu v podstatě nesetkáte, používají se jen k výrobě oleje v průmyslu. To, co si dáváme do smoothie nebo granoly, jsou mandle sladké.

Jak je to s nebezpečím mandlového jedu

Určitě znáte z detektivek starý dobrý kyanid, jehož přítomnost se poznala právě díky vůni hořkých mandlí. Ano, hořkých, to je ono důležité slovo. Amygdalin v sobě totiž obsahují všechny mandle. Najdeme ho v jejich slupce. Ovšem jen v těch hořkých je ho obsaženo tolik, aby nám mohl výrazněji ublížit.

Foto: Pixabay

A kolik hořkých mandlí je třeba sníst, abyste se otrávili? Zdroje hovoří už o pouhých deseti kusech. Ano, opravdu stačí jen deset kusů mandlí.

Sladké mandle jsou zcela bezpečné

Co se ovšem stane, pokud sníte deset běžných mandlí ze sáčku z obchodu? Vlastně vůbec nic. Klidně si ještě přidejte. Amygdalinu v sobě totiž obsahují pouze 0,1 %, takže nebezpečí nehrozí.

Jak využít mandle na maximum

Přes noc je namočte a ráno v nové tekutině rozmixujte. Získáte tak mandlové mléko s aktivovanými enzymy a mnoha dalšími prospěšnými látkami. Jen ho přeceďte a oddělte drť. Použijte ho jako běžné mléko třeba do pečení nebo jen tak k pití. A co si počít s onou drtí? Použijte ji jako drobenku na koláč, přidejte ji do ovesná kaše nebo do těsta na chleba. Nebo ji zkrátka a dobře snězte jen tak. Chutná báječně i bez jakéhokoliv dochucovadla.

Zdroj: http://www.ueb.cas.cz/cs/content/horke-nebo-sladke, https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/vareni-jidlo/dagmar-hertova-blogerka-gastroglosa-jidlo-vareni_2002081013_ako

Náhledové foto: Pixabay

Každý by se chtěl cítit skvěle. I já. Snažím se o to a některé zajímavosti ohledně zdraví vám prozradím ve svých článcích.