Cukr: Co se děje s naším tělem, když si dopřejeme příliš mnoho sladkého?

Cukr

Příliš mnoho sladkého? Asi víte, že vám to neprospívá. Příliš mnoho cukru může pořádně zavařit slinivce a zvýšit riziko rakoviny, mozek může být unavený a vzniká živná půda pro záněty v těle. A co játra? Vytváří si vlastní tukové zásoby, a to i když to nepodpoříte alkoholem. Pokud si budete sladkosti dopřávat každý den, můžete si na nich vytvořit závislost. A ta si nic nezadá se závislostmi na tvrdých drogách.

Cukr je tichý záškodník

Cukr prý dokáže zvednou náladu. Bohužel, tento efekt je ale krátkodobý. Z dlouhodobého hlediska vás spíše okrádá o energii a narušuje vaši pozornost. Nechcete akné? S cukrem pryč! Ne nadarmo se cukru říká „tichý zabiják“. Když ho sníte, váš mozek se rozsvítí endorfiny, serotoninem i dopaminem (= hormony štěstí). Avšak ne nadlouho. Pak totiž začíná útlum a dlouhodobé a závažné účinky. A co děti? U nich sladká strava často vede ke zhoršené náladě, emočním výkyvům a problémům se spánkem.

Foto: Pixabay

Kokain nebo cukr

V roce 2007 provedli vědci ve Francii zajímavou studii. Vzali laboratorní krysy a dali jim na výběr: sladká voda, nebo kokain? Výsledek? 94 % hlodavců si vybralo sladkost. A dokonce i ty, které už kokain znaly a měly k němu sklony, raději přešly zpět na sladkou vodu. A pozor – podobný scénář nastal i u heroinu. Zdá se, že cukr je u krys vážně hit! Je ale fér srovnávat cukr s tvrdými drogami? Nikdo netvrdí, že po konzumaci cukru budete muset do léčebny, ale ukazuje se velice zajímavá věc: cukr je návykový!

Všeho s mírou

Není snadné zbavit se cukru úplně. Přítomen je totiž i v těch potravinách, kde byste ho možná nečekali. Proč? Zlepšuje totiž jejich chuť! A to je i důvod, proč cukr ze svého jídelníčku nemůžete nikdy úplně vymazat. Náš mozek ho miluje, ale nepotřebujete v těch jednoduchých formách, jako je dortík či limonáda. Potřebuje složené sacharidy. Kolik cukru je v pořádku? Světová zdravotnická organizace to říká jasně: maximálně 25 gramů cukru denně. To je asi 5–6 čajových lžiček. Kde všude cukr najdeme?

  • V pečivu,
  • v cereáliích,
  • v ovocných jogurtech,
  • v tavených sýrech,
  • v ochucené vodě, alkoholu, kečupu, a dokonce i v „zdravých“ bio potravinách.

Cukr v obrovském množství

Co se děje s vaším tělem, když to s cukrem přeženete? Už tak ho běžně jíme víc, než je třeba. Vaše tělo na to zareaguje únavou a rozhozenou koncentrací. Navíc budete mít chuť na další sladké a ocitáte se v začarovaném kruhu. Cukr zatěžuje vaše orgány a zvyšuje riziko obezity i zánětů v těle. Příliš mnoho sladkého nutí pracovat slinivku na plné obrátky. Jenže když ji přetěžujete pravidelně, jednoho dne se ozve. Výsledek? Zvýšené riziko cukrovky, ale i vyšší riziko rakoviny slinivky.

Zdroje info:

https://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-tlusty-czwartek-co-sie-dzieje-z-naszym-cialem-gdy-przesadzim,nId,6575270

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5174153/

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7852671/

Foto: Pexels