Čirok: skvělá potravina pro celiaky i diabetiky

Čirok

Používáte čirok? Pravděpodobnost je poměrně malá. Rozhodně byste se ale měli naučit jej používat, protože je velice zdravý. Navíc jej do svého jídelníčku můžete zařadit, i když máte celiakii nebo trpíte nesnášenlivostí lepku. Je totiž přirozeně bezlepkový. A protože má nízký glykemický index, můžete ho používat, když hubnete nebo máte diabetes. Potraviny s nízkým glykemickým indexem totiž nezpůsobují prudké výkyvy cukru. Kromě toho jej můžete použít i jako rostlinný zdroj bílkovin.

Jak zařadit čirok do svého jídelníčku?

Čirok se prodává ve formě zrníček, ale také instantních kaší nebo třeba mouky. Zrníčka budete muset uvařit, instantní kaše stačí zalít vodou a z mouky můžete připravit různé produkty, jako jsou muffiny, chléb a podobně. Čirokovou mouku můžete použít jako bezlepkovou náhražku klasické pšeničné či žitné mouky. Obecně se nahrazuje 25 až 50 % pšeničné mouky čirokovou. Pokud ale chcete zcela bezlepkovou variantu a chystáte se na kynuté těsto, budete muset do těsta přidat psyllium, chia semínka nebo xanthan.

Čirok
Foto: Pixabay

Jak uvařit čirok?

Vaření čiroku je základem téměř všech receptů s touto surovinou. Pokud chcete zkrátit dobu vaření čiroku až o 15 minut, můžete jej namočit předem. Jednoduše jej zalijte vodou a nechte stát přes noc tak, jak jste zvyklí například u luštěnin. Následující recept se týká čiroku, který namočený nebyl:

  1. Odměřte si požadované množství čiroku a dejte ho do sítka.
  2. Propláchněte ho pod tekoucí vodou.
  3. Dejte do hrnce a zalijte dostatečným množstvím vody (na 1 díl čiroku přijdou 3 díly vody – pokud například odměříte 1 šálek čiroku, přidejte k němu 3 šálky vody) a přidejte špetku soli.
  4. Přiveďte vodu k varu, pak snižte teplotu a přikryté vařte 50 až 60 minut.
  5. Po uvaření slijte a máte uvařený čirok.

Jak připravit saláty?

Saláty si můžete připravit teplé i studené. Do těch teplých můžete přidat pečenou zeleninu, jako je lilek, cuketa, dýně nebo třeba paprika. Jednoduše je smíchejte s uvařeným čirokem, dochuťte čerstvými bylinkami (petrželka, koriandr, bazalka) a olivovým olejem s citronovou šťávou. Studený salát připravíte smícháním oblíbené čerstvé zeleniny (rajčata, paprika, salát, okurka) s uvařeným a vychlazeným čirokem. Přidejte dresink z citronové šťávy a popřípadě bylinky a máte hotovo.

Jak připravit čirok k snídani?

Můžete si připravit kaši. Jednoduše uvařený čirok rozmixujte nebo si kupte instantní čirok na přípravu kaše. Ohřejte ho s mlékem (kravské, mandlové, sójové či jakékoli jiné) a oslaďte, pokud chcete. Můžete použít med nebo třeba javorový či datlový sirup a podobně. Posypte skořicí a doplňte čerstvým ovocem. Můžete vzít jablka, hrušky, banány, ale také lesní plody a další.

Zdroje info:

https://www.bezhladoveni.cz/co-je-cirok-recepty/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27694643/

Foto: Pixabay