Chřipka a nachlazení: zkraťte své trápení, když se budete vyhýbat nesprávným potravinám
Když přijde chřipka, nemůžete fungovat tak, jak byste potřebovali. Nepřecházejte ji! Můžete si přivodit vážné následky! To, co nyní potřebujete, je teplo, klid a vhodnou stravu. Léky? Ty vám mohou pomoci zmírnit příznaky. V boji s infekcí ale hraje klíčovou roli strava! Právě nyní je tedy důležité, co jíte.
Když vás chřipka přepadne…
Možná, že jste ztratili chuť k jídlu. I to je běžný projev chřipky. Ale tělo i nadále potřebuje energii. Zaměřte se proto na lehce stravitelná jídla. Co třeba? Teplý vývar je naprostý ideál. Přidejte do něj zeleninu a máte vitamínový pokrm, který zahřeje a zasytí. Co dál? Trocha dušené zeleniny s rýží může také pomoci. A hlavně: pijte! Pokud vám přijde čistá voda příliš „studená“ (ano, při nemoci často vnímáme citlivěji), dopřejte si bylinkový čaj – skvělý je tymián, lípa nebo zázvor.

Antipyretika netřeba!
Když se cítíte poměrně dobře a vaše tělesná teplota nepřesahuje 38 °C, není třeba hned užívat antipyretika či jiné léky. dejte tělu šanci, ať se s infekcí vypořádá po svém. Proč se lékům vyhýbat, když to není třeba? Můžete přetížit svá játra či ledviny.
Fast food a chřipka? A co sladkosti?
Možná je toto jídlo pro vás nejdostupnější, protože představa, že si vaříte vývar, je pro vás bolestná. Avšak bohužel, fast food vám příliš nepomáhá. Proč? Samé tuky, sůl a různé chemické přísady. Co to znamená? Zbytečně zatěžujete svůj trávicí systém, zvyšujete zánět a zpomalujete regeneraci. A co sladkosti? Bohužel, cukry a průmyslová sladidla oslabují střevní mikroflóru – a to je něco, co nechcete, ani když jste zdraví, natož tak v nemoci. Že nevypijete čaj, který není oslazený? Rozhodněte se raději pro med! Má protizánětlivé účinky a přirozeně zklidňuje podrážděné hrdlo.
Ovocné šťávy a chřipka – zdravý klam
Co je špatně na ovocných šťávách? Vždyť přece obsahují vitamíny, jaké jsou v ovoci, tak by snad měli pomoct, ne? Bohužel, i přírodní džusy obsahují velké množství fruktózy, čili jednoduchého cukru. Co tedy pít? Během chřipky vám pomohou spíše teplé tekutiny (ano, čaj s citronem) než vitamínové bomby.
Alkohol na vypálení „červa“
Takový panák na zahřátí a potlačení nemoci bohužel vůbec nepomáhá. Proč? O alkoholu je totiž známo, že oslabuje imunitu, dehydratuje a navíc není kamarád s léky proti horečce. Takže pokud přemýšlíte o horkém grogu, tak to sice je teplý nápoj (viz rada v předchozím odstavci o pití teplých nápojů), ale spíše uškodí.
Zdroje info:
https://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-czego-nie-jesc-przy-grypie-i-przeziebieniu,nId,6582759
https://www.healthline.com/health/what-to-eat-when-you-have-the-flu
Foto: Pixabay