Aby jahody vydržely co nejdéle: víte, jak je správně skladovat?

Jahody

Jahody jsou oblíbeným letním ovocem, ale díky supermarketům si je můžete dopřávat klidně celý rok. Jejich nevýhoda? Po sklizni se rychle kazí! Jak jim prodloužit život co nejdéle, abychom si na nich mohli pochutnávat? Marmelády, koláče a zmrzliny jsou řešením, ale co když si chcete užívat čerstvé plody? Nebo z nich máte čas něco připravit až o víkendu? Pojďme se podívat na to, jak je skladovat, aby vydržely co nejdéle.

Jahody musí sladce vonět

Nabité vitamínem C, antioxidanty a vlákninou. Ideální letní svačinka! Když nemáte své vlastní jahody, jste odkázáni na jejich nákup. Podle čeho je vybírat? Červenou barvu mají všechny. Zelené špičky mohou znamenat, že byly sklizeny dříve, než měly. Zejména jahody v supermarketech ale obvykle vypadají dokonale – jenže jsou bez chuti. Jak koupit a nenapálit se? Jahody by měly sladce vonět! Pokud ve své mističce odhalíte otlačené, měkké nebo poškozené kusy, vyřaďte je! Plíseň a hniloba se rychle šíří a zkazí vám klidně všechny jahody, když nezasáhnete.

Jahody
Foto: Pexels

Umýt nebo neumýt

Jahody (stejně jako jakékoli jiné ovoce), které se chystáte konzumovat, byste měli umýt. Proč? Nečistoty, broučci, ale i škrkavka dětská. To je ten důvod. Avšak důležité je načasování. Kdy tedy s jahodami pod vodu? Těsně předtím, než se je chystáte sníst (či jinak zpracovat). Když je umyjete dříve, mohou se do večera proměnit v měkkou mazlavou hmotu, která nedrží tvar. Navíc může vzniknout i plíseň.

  • Žádné koupání! Jahody myjte pod tekoucí vodou, ideálně v cedníku.
  • Sušení? Položte je na čistou suchou utěrku nebo papírové ubrousky.

Jahody a jejich stopky

Ohledně odstraňování stopek platí stejné pravidlo: těsně před konzumací! A po omytí. Stopka může vaše jahody ochránit předtím, aby nasály příliš mnoho vody. A co s nimi? Nevyhazovat! Dobře poslouží v kompostu. Nebo si je nasušte a použijte na přípravu domácího ovocného čaje nebo do domácí kosmetiky.

Když lázeň, tak s octem

Pokud je pro vás příjemnější mýt jahody v misce s vodou (nebo ve dřezu), kápněte do ní trochu octa (1 díl octa na 3 díly vody). To prodlouží jejich životnost! Jak? Ocet je přece známý bojovník proti plísni! A nebojte se, vaše jahody nepřevezmou jeho kyselou chuť!

Jahody skladujte v chladu

Přinesli jste si plnou misku jahod ze zahrady nebo z trhu. Co teď s ní? Dejte ji do lednice (ideální teplota pro skladování jahod je 2 až 4 °C). Nádoba, ve které je skladujete, by měla být mělká – jahody ideálně v jedné (maximálně ve dvou) vrstvě. Žádné uzavřené platové nádoby! Jahody potřebují dýchat. Vadí vám konzumace studených jahod? Vyndejte je asi 30 minut před konzumací z lednice.

Zdroje info:

https://kobieta.interia.pl/porady/news-nagminny-blad-w-kuchniach-truskawki-psuja-sie-blyskawicznie,nId,21400505

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7500797/

Foto: Pixabay