Lněná semínka a srdce: pomohou s vysokým krevním tlakem i cholesterolem

Lněné semínko

Lněná semínka můžete jíst klidně každý den. Hodí se do jogurtu, snídaňové kaše nebo smoothie. Vaše srdce zajásá. Srdeční rytmus? Ve správném tempu. Vysoký tlak? Zaručeně ho sníží. A co riziko infakrtu? Pomalu ale jistě se snižuje. Semínka jsou plná omega-3 mastných kyselin (konkrétně ALA), které pomáhají tišit záněty a udržují srdce v dobré kondici. A to není všechno! Mají také lignany – rostlinné antioxidanty, které dokážou zkrotit cholesterol a podpořit zdraví cév. A co teprve vláknina? Podporuje trávení a drží na uzdě krevní cukr i tuky.

Lněné semínko krotí špatný cholesterol a vysoký krevní tlak

Rozpustná vláknina v semínkách je vaším hlavním spojencem! Spojí se s cholesterolem a vyprovodí ho z těla ven! Pravidelné mlsání těchto semínek může snížit „špatný“ LDL cholesterol až o 15 %. Díky omega-3 mastným kyselinám a lignanům lněná semínka pomáhají uvolnit cévy a snížit krevní tlak. A to je právě to, co potřebujete.

Zlaté lněné semínko
Foto: Pixabay

Usazený plak v cévách a pravidelný rytmus srdce

Lněná semínka pomáhají chránit tepny před ucpáváním. Jejich zdravé tuky brání tvorbě nebezpečných plaků, které mohou vést k infarktu nebo mrtvici. Lněná semínka obsahují ALA – speciální omega-3 mastnou kyselinu, která pomáhá udržet pravidelný srdeční rytmus, takže žádné arytmie! Navíc pomáhá bránit tvorbě krevních sraženin, což snižuje riziko vážnějších potíží.

Lněné semínko v mnohých variantách

Celé lněné semínko projde trávicím traktem beze změny, takže z něj nic nemáte. Mletá semínka? To je jiná písnička! Vaše tělo z nich krásně vstřebá všechny živiny a omega-3, které by jinak zůstaly skryté. Tak šup s nimi do jogurtu, kaše nebo smoothie! A když celá, tak den předem namočená! Jejich slupka se tak stane poddajnější pro rozkousání a rozložení v trávicím traktu. Jaké další varianty máte k dispozici?

  • Lněný olej: skvělý pro studenou kuchyni! Obsahuje cenné ALA (omega-3), ale vlákninu už ne. Hodí se na pokapání salátu, polévky nebo třeba avokádového toastu. Jen pozor – nepřehřívat, jinak ztratí svou sílu!
  • Lněná voda: namočte lněné semínko přes noc ve sklenici s vodou. vzniklý gel snadno zkonzumujete.
  • Přidejte semínka do těsta na chléb, muffiny nebo dokonce do palačinek!

Pozor na alergie

Lněná semínka jsou sice superhrdinové zdravé výživy, ale i tak bychom je měli konzumovat opatrně. Začněte s 1 lžící denně a nezapomeňte pít dostatek vody! Lněná semínka jsou plná vlákniny – což je skvělé, ale ve velkém množství může způsobit nadýmání, plynatost a někdy i průjem. U některých lidí se může objevit mírná alergická reakce – svědění, vyrážka nebo nepohoda. Je to vzácné, ale stát se to může. Lignany v lněném semínku mohou ovlivnit účinek léků, jako jsou ty na ředění krve, hormonální léčbu nebo léky na cholesterol.

Zdroje info:

https://www.healthshots.com/healthy-eating/nutrition/flaxseed-benefits-for-better-heart-health-and-ways-to-eat-them/

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC2989356/

Foto: Pixabay