Mezinárodní den celiakie: Řada lidí o svém onemocnění neví, ale důsledky mohou být závažné
Na pátek 16. května letos připadá Mezinárodní den celiakie. Den je věnovaný více než 1 % světové populace, která žije s tímto autoimunitním onemocněním. Nicméně odborníci odhadují, že až 80 % případů zůstává neodhalených.
Celiakie představuje onemocnění, při kterém může i malé množství lepku spouštět zánětlivou reakci v tenkém střevě. Mezinárodní den celiakie proto upozorňuje na důležitost včasné diagnostiky, dostupnosti bezlepkových potravin a potřebu širší osvěty.
Včasná diagnóza především…
Zcela zásadním krokem je celiakii diagnostikovat. Existuje několik příznaků a faktorů, které by vás mohly na netoleranci lepku upozornit.
- střevní (průjmy, nadýmání, bolest břicha, zácpa či střídání průjmu a zácpy, zapáchající stolice, zvracení aj.),
- mimostřevní (únava, chudokrevnost, kožní projevy – vyrážka, řídnutí kostí, deprese, úzkosti, poruchy plodnosti, nepravidelná menstruace aj.).
„Celiakie je autoimunitní onemocnění, které se může projevit různě u dětí i dospělých. Dospělí často trpí mírnými zažívacími obtížemi, jako jsou nadýmání a občasné bolesti břicha. Bývají unavení, může se u nich projevit řídnutí kostí a také anémie neboli chudokrevnost. Děti si mohou stěžovat na bolest bříška, které bývá vypouklé, mohou pomaleji růst i přibývat na váze, mohou také trpět chudokrevností a poruchami soustředění,“ říká MUDr. Jitka Vojtová, zdravotní ředitelka OZP.
Pokud tedy není celiakie léčena, může vést k vážným zdravotním problémům, jako jsou migrény, psychické problémy, chudokrevnost, poškození kostí, kožní problémy nebo zhoršená plodnost. A logicky dochází i k poškození střev, což zvyšuje riziko rakoviny nebo lymfomu.
Podezření na celiakii? Pusťte z hlavy diety
Protože celiakie se může projevovat různě, může být náročné ji diagnostikovat. Jestliže máte nějaké z výše zmíněných příznaků, konzultujte je se svým lékařem. Určitě se vyhněte vyřazení lepku ze stravy, pouze byste tím mohli zkomplikovat správnou diagnostiku.
„Je důležité, abyste před jakýmkoli vyšetřením nadále konzumovali lepek, protože pokud byste ho vynechali, mohlo by to ovlivnit výsledky krevních testů i biopsie. A to by mohlo vést k falešně negativním výsledkům. Správná diagnostika je naprosto zásadní, protože celiakie, pokud není léčena, může mít vážné zdravotní důsledky,“ potvrzuje MUDr. Vojtová.
Praktický lékař nebo gastroenterolog na základě konzultace vyhodnotí, jak dále postupovat. Dalším krokem budou nejspíše krevní testy, které jsou klíčové pro odhalení přítomnosti autoimunitní reakce. Pokud budou pozitivní, následuje biopsie sliznice tenkého střeva. Provádí se při gastroskopii a hodnotí se poškození střevní sliznice. V případě potřeby se provedou další vyšetření.
Dražší výrobky? Pomáhají i zdravotní pojišťovny
Nabídka bezlepkových potravin pro celiaky je už poměrně široká. Jejich cena je ale zpravidla vyšší než u běžných výrobků kvůli dražším surovinám, speciální výroba i třeba nutná certifikace ´gluten free´, která znamená pro výrobce další náklady.
„Pojištěncům OZP s diagnostikovanou celiakii umožňujeme čerpat příspěvek na bezlepkovou dietu prostřednictvím kreditů nashromážděných v aplikaci VITAKARTA, a to ve výhodném kurzu 1:5. Dám příklad: příspěvek 1000 korun můžete získat už za 200 kreditů. Maximální možná výše příspěvku je 10 000 korun,“ popisuje vedoucí oddělení preventivních programů OZP Věnceslava Šlechtová.
Lepek či „bezlepek“? Jaké jsou výživové rozdíly?
Čím se nahrazuje lepek v potravinách? Např. jinými druhy mouk (rýžová, kukuřičná, mandlová, pohanková, cizrnová aj.), speciálními škroby (bramborový, kukuřičný aj.) a dalšími látkami a pojivy, které pomáhají nahradit pružnost a vláčnost lepku.
Nedá se ale jednoznačně tvrdit, že bezlepková strava je zdravější než ta s lepkem. Nutriční rozdíly mezi potravinami s lepkem a bez něj existují, ale pokud netrpíte celiakií, lepek – bílkovina z obilí – by pro vás měl být zcela neškodný a dobře stravitelný. Vynechávat ho preventivně nemá žádný ověřený zdravotní benefit.
„Bezlepkové výrobky mají často méně bílkovin a méně vlákniny než klasické výrobky s lepkem. Mohou mít naopak vyšší obsah sacharidů a někdy i vyšší glykemický index, to znamená, že podporují rychlejší vzestup hladiny cukru v krvi, takže po nich budete mít dříve pocit hladu. Na druhou stranu některé bezlepkové alternativy, například z mandlí, pohanky a quinoi obsahují více zdravých tuků, minerálů a antioxidantů než běžná pšeničná mouka,“ dodává zdravotní ředitelka OZP MUDr. Jitka Vojtová OZP.
Celiakii si nevybudujete, předpoklady pro její rozvoj jsou dědičné
Pokud chcete lepek ze své stravy vyřadit, i když netrpíte jeho nesnášenlivostí, neznamená to, že si ji tím vypěstujete, že se tělo odnaučí lepek trávit. Celiakie je totiž autoimunitní onemocnění, které vzniká u lidí s genetickou predispozici. Spustit ji mohou různé faktory, jako jsou infekce, stres apod. Jestliže tedy máte podezření, konzultujte to se svým lékařem.
A když se diagnóza potvrdí, pamatujte, že život bez lepku sice není vždy jednoduchý, ale s podporou a informacemi může být zcela plnohodnotný.
Zdroje info: Autor, https://www.ozp.cz/, https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5439366/
Bezlepkový chléb: Náhledové foto Pixabay
Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.