Mandlové mléko není pro každého. Co byste měli vědět předtím, než ho začnete pít

Mandlové mléko

Mandlové mléko můžete pít, i když nepatříte mezi vegany. Hodit se vám může, když trpíte intolerancí na laktózu. S jeho množstvím to ale rozhodně nepřehánějte, protože mandlové mléko má i několik vedlejších účinků. I když o mandlích obecně víme, že jsou zdravé, u mandlového mléka to není tak přímočaré. Pokud se chcete dozvědět více o vedlejších účincích pravidelné konzumace mandlového mléka, čtěte dál.

Mandlové mléko je alergen

To první, co vás napadne v souvislosti s obtížemi spojenými s mandlovým mlékem, jsou nejspíš právě alergie. Ano, mandle patří mezi ořechy, které jsou silným alergenem. Pokud tedy máte alergii na ořechy, budete se mu muset vyhnout. Kromě toho se tomuto mléku vyhýbejte také v případě, že máte alergii na laktózu. Komerčně vyráběné výrobky navíc mohou obsahovat složky, které ještě více dráždí střeva.

Problémy s trávením

Když spotřebujete najednou velké množství živin a vitamínů, může se to negativně projevit na vašem trávení. A přesně toto vám hrozí, když najednou vypijete velké množství mandlového mléka. Konzumujte ho tedy v menších množství. Navíc mandlové mléko byste neměli pít ve velkém ani v případě, že pravidelně užíváte léky – může totiž dojít ke snížení jejich účinků.

Mandlové mléko
Foto: Pixabay

Mandlové mléko obsahuje víc cukru než kravské mléko

Naučte se před nákupem nové položky zkontrolovat její etiketu. Některá mandlová mléka totiž neobsahují jen mandle a vodu, jak by měla. Můžete v nich najít například přídavek cukru nebo dalších látek, a to se pak samozřejmě projeví na množství kalorií v něm obsažených. A s bílkovinami nepočítejte. To, co je u kravského mléka běžné, v tom mandlovém najdete jen minimálně. Takže se zamyslete nad tím, jestli jich přijímáte dostatečné množství.

Problém jménem štítná žláza

Jestliže patříte mezi osoby, které obecně trpí na sníženou funkci štítné žlázy, raději mandlové mléko úplně vynechte. Patří totiž mezi potraviny, které patří mezi strumogenní. Co to znamená? Najdete v nich chemikálie, které mohou poškodit štítnou žlázu, když je budete konzumovat ve velkém. Takže opatrně!

Vyrobte si domácí mandlové mléko

Když jej tedy budete konzumovat umírněně, můžete si ho dopřát. A nejlepší bude, když si ho sami vyrobíte, protože to se pak vyhnete nežádoucím přísadám, jako je cukr a jiné. Potřebujete k tomu jen dvě ingredience: mandle a vodu. Jednoduše vezměte jeden díl mandlí a smíchejte ho se čtyřmi díly vody (napříkald hrnek mandlí a čtyři hrnky vody). Mandle by samozřejmě měly být nesolené. To, jestli vyberete loupané nebo neloupané, je na vás. A zde je postup:

  1. Mandle namočte přes noc do vody. Díky tomu změknou a půjdou lépe rozmixovat.
  2. Druhý den vodu z mandlí slijte a přidejte do mixéru spolu s odměřeným množstvím vody.
  3. Rozmixujte dohladka a pak sceďte přes jemné plátýnko nebo sítko.
  4. Spotřebujte do tří až čtyř dnů – uchovávejte v lednici.
  5. Dochutit můžete čím vás napadne – například vanilkovým extraktem, datlovým sirupem apod.

Zdroje info:

https://www.healthshots.com/healthy-eating/nutrition/5-side-effects-of-almonds-milk-to-keep-in-mind/

https://www.stylecraze.com/articles/serious-side-effects-of-almond-milk/

https://www.researchgate.net/publication/303693814_Effects_of_Almond_Milk_on_Body_Measurements_and_Blood_Pressure

Foto: Pixabay